Política 11/06/2014

Un 85% del Congrés aprova la llei d'abdicació

La norma passa amb 299 vots a favor, 19 en contra i 23 abstencions. Dos diputats socialistes han trencat la disciplina de vot i Amaiur ha marxat de l'hemicicle

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
El president i la vicepresidenta del govern espanyol al Congrés. EFE

MadridEl Congrés ha aprovat per una aclaparadora majoria la llei orgànica que contempla l'abdicació del rei Joan Carles. En concret, un 85% del total de 350 diputats hi ha votat a favor. Del total de 341 vots, 299 diputats del PP, PSOE, UPyD, Unitat del Poble Navarrès (UPN) i el Fòrum Astúries han dit que sí; mentre que 19 diputats d'Esquerra Plural, ERC, el BNG, Compromís, Geroa Bai i Nueva Canarias han dit que no. Els 23 diputats de CiU, el PNB i Coalició Canaria s'han abstingut. Amaiur, tal i com havia anunciat, ha marxat de l'hemicicle abans de la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Finalment dos diputats socialistes, Guillem Garcia Gasulla i Odón Elorza, han trencat la disciplina de vot. El primer ha decidit no presentar-se a la votació i el segon s'ha abstingut. Tothom ha pogut conèixer la seva decisió perquè la votació ha estat nominal, és a dir, s'ha fet a viva veu preguntant un a un a tots els diputats per ordre alfabètic. Una diputada socialista gallega tampoc s'ha presentat a la votació.

Els diputats d'ERC han decidit respondre "República Catalana, no", a la pregunta de l'hemicicle.

Al seu torn, els diputats d'Esquerra Unida tots han resposta la pregunta del seu vot que "per més democràcia, no" o bé "per més democràcia i república, voto no". Tot ells porten aquest dimecres un pin amb la bandera republicana.

A diferència de la majoria de dimecres, el ple del Congrés estava avui gairebé al complet. Abans d'aprovar la llei, s'han votat les cinc esmenes presentades, que s'han rebutjat per 255 vots. Només 26 diputats hi han votat a favor i 21 s'han abstingut.

stats