Política 19/12/2016

El Congrés debat una iniciativa d'ERC per derogar els delictes d'injúries a la Corona i ultratge a Espanya

PP, PSOE i Ciutadans tenen previst votar-hi en contra. Els republicans defensen que limiten la llibertat d'expressió

M.f.f.
1 min
Imatge d'un retrat del Rei d'Espanya cremant al final de l'acte de l'esquerra independentista en la Diada de l'11 de Setembre del 2016

MadridLa comissió de Justícia del Congrés debatrà i votarà aquest dimarts una proposició no de llei presentada per Esquerra per reclamar al govern espanyol que derogui els delictes d'injúries a la Corona i d'ultratge a Espanya que preveuen els articles 490.3, 491 i 543 del Codi Penal. Està previst que la iniciativa no prosperi, ja que tant PP com PSOE i Ciutadans tenen intenció de votar-hi en contra, mentre que Podem ja ha manifestat que l'avalarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra recorda que la llibertat d'expressió és un dret fonamental que recull la Declaració Universal dels Drets Humans. Per als republicans, "una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania el seu ple dret" a exercir-la.

En aquest sentit, recorda que en països de llarga tradició democràtica com els Estats Units, el dret constitucional considera que "la crema i altres actes de dessacralització de la bandera nord-americana estan protegits" perquè els consideren llibertat d'expressió. Segons el text, l'estat espanyol hauria de "superar" aquest tipus de "censures" que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la corona des d'un concepte de "sacralització" de la imatge del rei.

Recorda així també diversos exemples de "persecució" per aquests delictes, com la portada d''El Jueves' del 2007 en què Felip VI sortia tenint relacions amb Letícia, la crema de les fotos del rei a Girona amb motiu de la visita del llavors príncep, el cas del raper mallorquí el 2012 per fer referències a la monarquia en alguns versos i, finalment, les últimes 5 detencions de militants de la CUP per la manifestació durant la Diada.

stats