Política 05/11/2015

Consigna de Rajoy a Montoro perquè colli amb els diners

Mas-Colell defensa que els diners del FLA li pertoquen

Dani Sánchez Ugart
2 min
El nou tractament permet localitzar mors mément mmenSed ligula libero, eleifend hendrerit vulputate vitae, scelerisque vel erat.

MadridMariano Rajoy vol activar la via financera per intentar frenar el procés català. El president espanyol ha donat ordres directes al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè activi els mecanismes necessaris per actuar contra el finançament en cas que es prenguin decisions des de l’executiu català que el govern espanyol consideri il·legals. Segons fonts governamentals, el ministeri d’Hisenda encara estudia quines serien aquestes mesures, però les paraules dels últims dies de Montoro en què insinuava la possibilitat de restringir el crèdit a la Generalitat si es tirava endavant el procés són resposta a la consigna de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montoro aspira a tornar a ser ministre si Rajoy guanya les eleccions i ha endurit el seu discurs sobre Catalunya en les últimes setmanes. Fins al moment, el missatge oficial d’Hisenda havia sigut sempre el de la necessitat de garantir el finançament per no perjudicar ni els catalans ni l’economia espanyola. Ara es garanteixen els pagaments a proveïdors, però no queda tan clar que es mantinguin les actuals estructures de finançament, i s’estudia incidir més en la intervenció de les finances públiques catalanes (la llei d’estabilitat ho permet).

Les mateixes fonts van afirmar que la consigna a Rajoy no ha sigut només a Montoro, sinó que també han arribat a altres ministeris. Fonts del ministeri d’Economia, però, van assegurar que no en tenien notícia, tot i que cal tenir en compte que el titular de la cartera, Luis de Guindos, no té carnet del PP i a més ja ha dit que no té cap intenció de tornar a ser ministre després de les eleccions del 20 de desembre.

La Generalitat respon

Enmig de la polèmica, ahir la Generalitat va defensar la legitimitat de la seva petició de fons al FLA. El departament que dirigeix Andreu Mas-Colell va enviar una nota en què assegurava que els 2.600 milions d’euros que demana a l’organisme serveixen per finançar el dèficit del 2014 i que el retard en el pagament d’aquests diners està causant “greus tensions de tresoreria”. Davant les insinuacions de Montoro que el FLA no servirà per finançar les “vel·leïtats independentistes”, Economia va recordar que no rep directament els ingressos del FLA, sinó que simplement envia els pagaments pendents i és el ministeri, a través de l’organisme, qui paga als proveïdors. A més, el departament va subratllar que aquests mecanismes “no són cap regal” sinó que són un “préstec” pel qual la Generalitat ha pagat 1.900 milions d’euros. Només aquest any el fons ha cobrat interès zero, però tornarà a cobrar l’any que ve.

El departament d’Economia es va defensar també de les acusacions d’Hisenda d’haver amagat unes despeses d’anys anteriors i va reiterar que des de fa més de 10 anys que envia la informació detallada sobre els seus comptes. Aquestes despeses engreixaran el dèficit de Catalunya d’aquest any, perquè Brussel·les va obligar a computar-les als comptes del 2015.

stats