Política 12/12/2013

Rajoy: “La consulta no es farà; això està fora de tota discussió i negociació”

Apel·la a la "responsabilitat" del president Mas "i al compromís polític que va assumir per tal de no violentar les lleis". En una roda de premsa conjunta amb el president del Consell Europeu, Rajoy assegura que la consulta "és contrària a la Constitució i xoca amb la indissoluble unitat de la nació espanyola", però no anuncia cap mesura contra Mas o la Generalitat

Ara
2 min
Mariano Rajoy amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, aquest dijous al palau de la Moncloa / EFE

Barcelona9 de novembre: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?". Ja hi ha data i ja hi ha pregunta. I ja hi ha reacció del president espanyol, Mariano Rajoy. La casualitat ha volgut que aquest dijous, hores després de l'anunci de l'acord sobre la consulta, Rajoy rebés a la Moncloa el president del Consell Europeu, Herman von Rompuy. Això ha fet que la roda de premsa posterior a la trobada hagi quedat monopolitzada pel tema de la consulta a Catalunya. Una consulta que Rajoy ha assegurat que "no es farà" amb l'argument que "cap govern pot cedir allò que correspon als espanyols". Rajoy ha assegurat que "la consulta és contrària a la Constitució i xoca amb la indissoluble unitat de la nació espanyola".

"El repte és que l'Estat accepti l'acord. Anem amb la millor mà estesa a Madrid", ha apuntat aquest dijous Mas, que ha reptat el govern espanyol a negociar la consulta i permetre-la. La resposta des de Madrid, ha estat, però, tan previsible com contundent: "És una proposta contrària a la Constitució i a la llei", ha dit Rajoy, que ha assegurat que com a president del govern espanyol va jurar la Constitució i que "ni ell ni ningú" pot no complir-la. Rajoy ha apel·lat a la "responsabilitat" del president Mas "i al compromís polític que va assumir per tal de no violentar les lleis".

Impossible negociar

El president espanyol ha assegurat que és "impossible" obrir una negociació, ja que no pot debatre sobre allò "que és propietat de tots els espanyols", en referència a la "sobirania nacional". La resposta de Rajoy ha anat, de fet, en la línia del que ja havien apuntat al llarg de la tarda altres dirigents conservadors, començant pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, que la consulta no es durà a terme. Preguntat sobre si havia parlat amb el líder del PSOE, Rajoy ha assegurat que la seva coincidència amb Rubalcaba "és absoluta".

No anuncia mesures

Tot i les preguntes sobre què farà a partir d'ara el govern espanyol, i si suspendrà l'autogovern català, Rajoy no ha volgut entrar en la qüestió amb l'argument que no té sentit parlar d'una cosa que no passarà, en al·lusió a la consulta. Des dels mitjans conservadors de Madrid s'ha tornat a insistir aquest dijous de la possibilitat de suspendre l'autonomia de Catalunya, un supòsit inclòs en la mateixa Constitució.

Van Rompuy: "A mi no em toca"

El president del Consell Europeu, Herman von Rompuy, ha afirmat que a ell "no li toca" parlar del tema. Amb tot, ha insistit en la teoria que si un territori d'un estat s'independitza queda fora dels tractats de la Unió. Ha estat una resposta que Von Rompuy ha llegit paraula per paraula, mencionant els articles i tractats de la Unió que fan referència a com s'accedeix a la UE. Von Rompuy ha assegurat que Espanya continuarà sent un estat "unit i fiable de la Unió Europea".

Rompuy ha afirmat que, "com a belga", sóc contrari als separatismes, tant al meu país com arreu. Segons el president del Consell Europeu, "cal un esforç per estar units, però val la pena". Amb tot, Van Rompuy ha deixat anar un missatge que no coincideix en absolut amb el que pensa i fa Rajoy: "La unitat no significa que els estats no s'hagin de reformar per aconseguir més descentralització".

stats