Política 08/06/2015

Els sobiranistes d'Unió denuncien la "manca de garanties democràtiques" a la consulta del 14-J

De Gispert, Rigol, Castellà i Jou assenyalen que votar 'no' al procés intern és fer-ho a favor d'un estat independent

Oriol March
2 min
Els sobiranistes d'Unió han fet una roda de premsa aquest dilluns a la seu del partit / ACN

BarcelonaTret de sortida a la campanya del no a la consulta que Unió celebra aquest diumenge arreu de Catalunya. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol; el secretari d'Universitats i membre del comitè de govern, Antoni Castellà; i la diputada i membre del comitè de govern, Mercè Jou, han presentat aquest dilluns els arguments per votar 'no' a la consulta interna del 14-J. "El 14 de juny, votar 'no' és votar 'sí' a l'estat independent", sostenen els crítics en la imatge de campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La pregunta és enganyosa", ha indicat De Gispert en la seva intervenció inicial. Rigol ha estat l'encarregat d'argumentar el vot negatiu a la consulta i ha apuntat que "la moderació no fa frontera amb l'ambigüitat", amb referència a la pregunta formulada per Ramon Espadaler, secretari general del partit. L'expresident del Parlament ha indicat que Unió vol fer aportacions al full de ruta signat per CDC i ERC amb les entitats del sobiranisme civil, especialment la de plantejar que si l'Estat fa una proposta confederal caldrà sotmetre-la a votació del poble de Catalunya.

De Gispert ha explicat que una victòria del no motivaria l'inici immediat de converses amb CDC i ERC per adherir-se al full de ruta. "No caldria un congrés extraordinari", ha indicat.

Les garanties de la consulta

Castellà ha indicat que la comissió de control no els vol cedir el cens per poder fer campanya, i que tampoc hi ha previstes còpies de les actes d'escrutini del dia 14 de juny. La roda de premsa d'aquest dilluns s'ha convocat a través de WhatsApp i no a través del correu ordinari del partit.

La petició del cens es va fer després que Josep A. Duran i Lleida, a través del seu compte de Twitter, anunciés que estava parlant "militant a militant" per convèncer-los del vot afirmatiu. La comissió de control va determinar que Duran no havia tingut accés al cens. "L'hem de poder compartit entre tots", ha assenyalat Castellà.

Campanya física i a Twitter

Per fer campanya, els crítics amb la pregunta formulada han creat el perfil de Twitter 'Hereus UDC 1931', que ja funcionava com a etiqueta durant els últims anys, i es fa servir el lema 'Perquè el nostre objectiu és la fraternitat i la justícia social'. La imatge de campanya deixar clar que votar 'no' és votar 'sí' a un estat independent.

Jou ha explicat que hi haurà actes durant tota la setmana, amb la implicació dels principals dirigents contraris a la proposta de la direcció, per defensar el vot negatiu. El més important se celebrarà demà dimarts a l'Ateneu Barcelonès amb De Gispert i Rigol i altres històrics de la formació democristiana.

stats