Política 10/10/2019

La coordinadora nacional dels CDR: “Mai avalaríem cap acció com la que s’atribueix als empresonats”

Els portaveus dels Comitès parlen amb l'ARA en la primera entrevista a un mitjà

Xavi Tedó
6 min
El CDR de Sabadell talla la C-58 durant la vaga del 21 de febrer

BarcelonaEls coordinadors nacionals dels CDR trenquen el silenci arran de l’empresonament de set dels seus membres. En la primera entrevista que concedeixen a un mitjà, els portaveus de la direcció –un terme que no els agrada utilitzar a causa del caràcter assembleari del moviment– qualifica de muntatge policial l’operatiu policial i avisa que, en qualsevol cas, es desentendrien de qualsevol acció que se sustentés en l’ús d’explosius o posés en risc la vida d’altres persones.

Com valoren l’empresonament de set membres dels CDR? És un avís a les portes de la sentència

Aquestes detencions, juntament amb les filtracions a la premsa i la generació artificiosa d'un estat d'alarma social per justificar accions repressives, responen a una estratègia que ja ha utilitzat l'Estat altres vegades, per exemple amb altres moviments socials i de protesta. Aquesta vegada les filtracions i la manipulació sembla que són especialment barroeres, poc acurades. També és un intent més per desactivar-nos i advertir-nos de la repressió que patirem si ens mobilitzem un cop surti la sentència.

Hi ha líders de partits i d’entitats empresonats. Faltaven els CDR?

Ja ho van provar amb la Tamara i l'Adri. Tenen una dèria especial per parlar en uns termes que, òbviament, no s'han donat a Catalunya. Tampoc entenen un funcionament cívic i transversal com el dels CDR. En el seu relat falta el component del qual parlen tant, i per això intenten incriminar els CDR com ho han intentat i ho intentaran amb altres persones de la societat civil.

Buscaven caps de turc?

En el seu imaginari consideren un perill els moviments socials, qualsevol moviment social que qüestioni els seus fonaments. Per això etiqueten tots els moviments socials amb les pitjors característiques possibles: hem vist com anomenaven "màfies" les ONG de salvament, com anomenaven "intransigents" les organitzacions feministes, com anomenaven "sectàries" les organitzacions animalistes. Busquen desactivar els moviments socials, que callem i ens quedem a casa mirant com fan i desfan, com reprimeixen companyes. Però les etiquetes deixen més en evidència qui etiqueta que qui és etiquetat.

Aquestes ràtzies poden fer agafar por a la gent i fer que es desmobilitzi abans de la sentència?

Tothom sap que estem davant d'un estat espanyol que és repressor i que, fem el que fem, seguirà amb aquestes ràtzies. Contra els CDR i contra tothom que qüestioni els seus fonaments. Segurament això que ha passat provocarà, més que por, un efecte bumerang, que hi hagi cada cop més persones indignades pels muntatges incriminatoris. Els CDR seguirem perquè és l'única manera d'aconseguir que quedin lliures i tenim demostrat que, com més ens ataquen policialment i judicialment, més persones assisteixen a les assemblees locals dels CDR.

¿La paràlisi del Govern sí que és un factor de desmobilització?

Sí, òbviament les renúncies o la inoperància del Govern desmotiven molta gent que ara se sent desemparada per la falta de lideratge polític i un projecte que clarament avanci cap a la independència.

La Guàrdia Civil acusa els set membres empresonats de formar part d’una organització terrorista que es diu teòricament Equip de Resposta Tàctica. ¿Hi ha cap subgrup amb aquest nom als CDR?

Els CDR no tenim cap subgrup que tingui aquest nom dins l'organització. Ja s'ha viscut a Catalunya aquest intent de crear artificialment sigles de suposats grupuscles i organitzacions de caràcter violent. És una excusa per crear un relat per desacreditar el moviment independentista. Per contra, la violència real de l'atemptat terrorista del 17-A no volen investigar-la.

Els membres dels CDR empresonats són de pobles diferents. ¿Saben si es relacionaven entre ells i formaven part d’un subgrup?

Des dels CDR no estem en disposició de conèixer la vida privada de les persones que assisteixen a les assemblees, o quines relacions personals mantenen amb altres. Però, en tot cas, el que denunciem és l'evident muntatge per incriminar els CDR i l'arbitrarietat i el linxament públic al qual han sigut sotmeses les persones detingudes. Les volem lliures i a casa.

¿Qualsevol acció que proposin els CDR locals ha d’estar validada pel CDR nacional o tenen autonomia per fer-la sense el vistiplau de la direcció?

Cada local és sobirà. No obstant això, quan un CDR local vol proposar una acció a escala nacional o d'una part del territori, ho ha de consensuar amb altres locals. En aquest sentit, no és encertat parlar de "direcció" dels CDR, ja que, com hem dit en repetides ocasions, qui mana a la nostra organització són totes i cada una de les assemblees locals repartides arreu del territori.

En qualsevol cas, ¿des de la coordinadora nacional rebutjarien qualsevol acció amb violència sense miraments abans o després que es fes?

En els termes en què s'ha basat aquest últim muntatge policial, que parla d'explosius i de posar en risc la vida d'altres persones, en cap cas el col·lectiu avalaria l'acció. Aquesta és una de les bases fonamentals del moviment i, en el cas que algunes persones ho volguessin fer, ens en desentendríem. Ara recordem que la base de l'acusació del judici del Suprem és que hi va haver violència el 20-S davant de la seu d'Economia. Els poders de l'Estat juguen amb aquesta paraula i amb el rebuig que genera per criminalitzar les protestes que són incòmodes. La societat catalana ha demostrat amb escreix quina és la seva agenda política, per això no hauríem de caure en deliberacions sobre agendes imposades o sobre qüestions fal·laces que ens volen desviar de manera interessada del nostre camí, que és el de bastir una República Catalana.

Fruit del seguiment a què han sotmès els membres dels CDR empresonats, la Guàrdia Civil assegura que tenen gravades converses telefòniques i imatges compromeses. No els fa por aquest fet?

Creiem que forma part del relat que estan construint per criminalitzar-nos.

Parlen d’explosius i de voler assaltar el Parlament...

Poden parlar del que vulguin, és tot una operació d'estat. Només cal fixar-se en el nom de l'operació per entendre-ho tot.

Operació Judes. ¿Creuen que hi pot haver algun talp a l’organització?

Pensem que és un intent perquè comencem a desconfiar internament dels companys i companyes del moviment.

S’ha parlat fins i tot que aquests membres dels CDR empresonats feien d’enllaç entre Torra i Puigdemont. ¿Tenen alguna mena de contacte amb el Govern?

Nosaltres tenim contacte segur amb totes les organitzacions i partits.

El president Torra els va dir "Pressioneu", però es van detenint activistes dels CDR com els nou de Lledoners. Com valoren el seu paper i, sobretot, el de la conselleria d’Interior?

Ens costa trobar la diferència entre la conselleria d'Interior i el ministeri de l'Interior. Tots dos ens persegueixen i ens reprimeixen.

JxCat i, sobretot, ERC s’han afanyat a condemnar qualsevol mena d’acció violenta. ¿Lamenten que s’hagin volgut protegir davant del relat policial?

Volem pensar que ho fan perquè tenen por que el braç repressor es concentri en ells com a organització.

¿La resposta dels CDR a la sentència estarà sota l’aixopluc del Tsunami

Nosaltres no necessitem cap aixopluc, però això no vol dir que no puguem fer accions conjuntes. Des del CDR vam proposar i impulsar les Marxes per la Llibertat, i tenim un pla d'actuació propi per respondre a les sentències al marge de qualsevol marca o entitat. Creiem que la resposta a la repressió i el camí a la República ha de sorgir de la gent del carrer, sense lideratges ni personalismes.

L'ARA va avançar recentment que seran els Mossos

Per a nosaltres no representa cap diferència. Com hem dit abans, no veiem cap diferència entre els Mossos i la Guàrdia Civil o la Policia Nacional.

La intervenció dels Mossos podria fer caure també el govern de Quim Torra si hi ha incidents....

Això podria evidenciar que el Govern no té el control del cos o bé renuncia a la independència.

¿Els CDR segueixen mantenint una estructura transversal com a l’1-O, amb gent de tots els partits i entitats, o com comenten algunes veus està més sota el control de la CUP o fins i tot d’Arran?

Seguim sent transversals i hi ha gent de tots els partits i entitats.

Per què no hi ha portaveus públics de l’organització? Per què es mantenen en l’anonimat?

Per seguretat. Si tinguéssim portaveus, quant trigarien a empresonar-los?

Quanta gent forma part de la coordinadora nacional? És una direcció col·legiada?

No hi ha cap direcció. És un espai de coordinació territorial per implementar els consensos a escala nacional i que es va renovant periòdicament, però repetim que qui realment pren les decisions i qui proposa són les assemblees de cada barri, poble o ciutat. L'Estat, que es basa en una estructura altament jerarquitzada i fortament militaritzada, utilitza els conceptes com ara "capitost" o "direcció" perquè no pot entendre que els CDR siguin una organització assembleària i transversal, però la societat catalana, solidària i organitzada, no es mou en aquests paràmetres de jerarquia.

stats