Política 05/02/2013

Guia per no perdre's en la crisi institucional: 18 notícies sobre corrupció d'aquest dimarts

De casos de corrupció n'hi ha hagut sempre, però les últimes jornades la suma de notícies sobre presumptes casos ha acabat per generar una cacofonia en la qual resulta fàcil perdre's. Bárcenas, Crespo, Pujol, Marina... Aquesta és una petita guia per entendre què ha passat aquest dimarts en l'àmbit de la corrupció

Ara
4 min
Luis Bárcenas, sortint del seu domicili aquest dimarts / EFE / ZIPI

BarcelonaLuis Bárcenas

  • 1. El jutge torna a citar Bárcenas a declarar després de descobrir que tenia un altre compte a Suïssa. Un informe del Banc d'Espanya revela que es va acollir a l'amnistia fiscal amb els diners d'aquest fons. Anticorrupció també cita a declarar l'extresorer del PP aquest dimecres pels sobresous del PP.
  • 2. L'extresorer del PP es va acollir a l'amnistia fiscal amb fons procedents d'un nou compte trobat a Suïssa, pel qual va pagar a Hisenda 1.235.000 euros, segons un informe de la Comissió per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) del Banc d'Espanya.
  • 3. L'Agència Tributària ha enviat al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz un escrit en el qual informa que la declaració tributària especial (DTE) presentada per Luis Bárcenas "no pot produir cap efecte d'exoneració de responsabilitat penal" i que els fons "no han quedat legalitzats".
  • 4. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha subratllat aquest dimarts que ni l'extresorer del PP Luis Bárcenas ni "ningú" pot haver optat a l'amnistia fiscal a través d'un "tercer" o una "societat pantalla".
  • 5. El PP ha rebutjat aquest dimarts a la junta de portaveus del Congrés que el ple de la setmana que ve debati la creació d'una comissió d'investigació sobre l'amnistia fiscal i el cas Bárcenas.
  • 6. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha dit aquest dimarts que la millor manera de lluitar contra la corrupció política és disposar d'una "Fiscalia que compleix l'acció de la justícia i que té independència".

Jesús Sepúlveda, Gürtel

  • 7. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat per al pròxim dia 13 i com a imputat l'exalcalde de Pozuelo (Madrid) Jesús Sepúlveda, exmarit de la ministra de Sanitat, Ana Mato, perquè declari en relació amb suposats pagaments irregulars de la trama Gürtel per a ell i la seva família.
  • 8. La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge Pablo Ruz, que investiga el cas Gürtel a l'Audiència Nacional, que pregunti a l'Agència Tributària si els vint imputats en aquesta causa per delictes fiscals i suposat finançament irregular del PP, entre ells Francisco Correa, s'han acollit a l'anomenada amnistia fiscal.

Xavier Crespo

  • 9. El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha assenyalat que el suposat capitost de la màfia russa a Lloret de Mar, Andrei Petrov, "es va veure obligat" a patrocinar els equips d'hoquei i futbol locals per ordre del diputat de CiU i exalcalde de la localitat, Xavier Crespo.
  • 10. La Guàrdia Civil ha tornat a irrompre a l'Ajuntament de Lloret de Mar per buscar més informació sobre la xarxa relacionada amb la màfia russa. Fonts coneixedores de la investigació han apuntat a l'ARA que els agents busquen proves que permetin citar a declarar un nou polític o funcionari municipal.

Oriol Pujol

  • 11. El fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, s'ha mostrat "molest" pel fet que "s'usi la bandera per protegir activitats particulars de cadascú". Sol ha negat "rotundament" la insinuació que la sol·licitud d'imputació d'Oriol Pujol per part de la Fiscalia "tingui relació amb cap procés polític, del tipus que sigui".
  • 12. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'ha mostrat partidari d'analitzar "cas per cas" si un polític imputat ha de ser apartat pel seu propi partit o institució. Homs no s'ha volgut mullar sobre com caldria actuar davant la possible imputació del secretari general de CDC, Oriol Pujol, pel cas de les ITV.

Jordi Pujol

  • 13. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha preguntat a l'Agència Tributària si Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident Pujol, es va acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel govern espanyol i si ha percebut rendes fora del territori espanyol.

Iñaki Urdangarin

  • 14. Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres han presentat un recurs contra la fiança civil. Tots dos tenen fins a la mitjanit de dimecres per constituir la fiança de gairebé 8,2 milions d'euros que els ha imposat el jutge José Castro, que investiga el presumpte desviament de fons públics de les Balears i el País Valencià a través de l'Instituto Nóos.
  • 15. La Fiscalia de València ha remès a la de les Illes Balears la denúncia que Compromís va presentar sobre els contractes del consistori amb l'Instituto Nóos. L'Ajuntament de València va pagar a la Fundació Turisme València més de 52 milions d'euros.

Agustín Marina

  • 16. L'Ajuntament de Castelldefels estudia personar-se com a acusació popular en el cas de corrupció urbanística en què està involucrat l'exalcalde socialista Agustín Marina. L'exalcalde i tres persones més, dos funcionaris i un constructor, s'haurien lucrat amb diversos plans urbanístics desenvolupats a la ciutat.

Cimera anticorrupció

  • 17. El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà al Parlament per exposar les propostes que es posin damunt la taula en la cimera anticorrupció que se celebrarà aquest dimecres. A la trobada hi acudiran la presidenta del Parlament, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el fiscal superior de Catalunya, el síndic de comptes, el síndic de greuges i el director de l'Oficina Antifrau.

ICV i Ciutadans 'planten' De Gispert

  • 18. ICV-EUiA i Ciutadans donen un cop de porta a la invitació de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, per assistir a una trobada de partits el dijous que posi sobre la taula mesures per afrontar la corrupció i millorar la transparència del sistema.
stats