Política 01/02/2013

La trama Gürtel es va gastar 50.044 euros en obsequis a Ana Mato

Un document de la UDEF afirma que, entre el 2000 i el 2004, la trama Gürtel es va gastar 50.004 euros en viatges, hotels, cotxes i festes d'aniversari dels fills de l'actual ministra

Agències
3 min
Extracte de la comptabilitat B de Gürtel on apareix la ministra Mato, en una imatge feta pública pel diari 'El País'

MadridUn informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia afirma que l'actual ministra de Sanitat va rebre un total de 50.044 euros de la trama Gürtel. Els pagaments, que haurien tingut lloc almenys entre l'any 2000 i el 2004, es van fer sota diferents conceptes: habitacions d'hotel, viatges, lloguer de cotxes i, fins i tot, festes d'aniversari dels fills de Mato, amb actuacions de pallassos incloses. Entre les dades recollides per la policia i fetes públiques aquest divendres per la Cadena Ser en destaquen bitllets d'avió i nits d'hotel a Dublín per 3.000 euros, i un viatge a Ginebra per 2.100. L'informe de la policia ha estat requerit pel jutge Pablo Ruz, que instrueix la causa que se segueix pel cas Gürtel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un informe policial notificat aquest divendres pel jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz aporta més dades de despeses de viatges i regals pagats per la xarxa Gürtel a l'actual ministra de Salut, Ana Mato, i al seu exmarit, l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón Jesús Sepúlveda. L'informe reflecteix pagaments d'hotels, lloguer de cotxes i bitllets d'avió a nom de Sepúlveda –imputat en el cas Gürtel–, la seva exdona i diversos membres de la seva família.

Fonts pròximes a la ministra de Sanitat han insistit a Efe que Mato no ha rebut en cap moment cap regal, ni mai se li ha pagat cap viatge i han assenyalat que no hi ha cap novetat en l'informe policial. La policia recull en l'informe fet públic aquest divendres quadres comptables de la xarxa Gürtel confiscats en una nau en un polígon d'Alcorcón (Madrid) que inclouen despeses concretes amb les quantitats pagades per ells, alguns referits específicament a l'actual ministra.

Es dóna la circumstància que l'abril del 2011 el jutge instructor de Gürtel al Tribunal Superior de Justícia de Madrid va rebutjar una denúncia contra Mato per un delicte de suborn en relació amb part d'aquests viatges. El gener del 2011 la UDEF va informar de pagaments d'hotels i bitllets d'avió i tren a Sepúlveda i la seva família entre els anys 2003 i 2004, per un total que quantificava en 27.992 euros, tots pagats a través de l'agència de viatges Pasadena, que la xarxa Gürtel feia servir per donar contraprestacions a polítics a canvi d'adjudicacions públiques.

Bosses de Vuitton per a Mato

L'informe d'aquest divendres amplia els anys investigats a 2001 i 2002 i eleva la quantitat d'aquestes despeses a 50.049 euros, i manté que l'empresa utilitzada va ser també Pasadena. L'any 2001, les despeses pagades per l'estructura empresarial dirigida per Correa en què apareix només el nom d'Ana Mato com a beneficiària ascendeixen a 1.440 euros per conceptes com lloguers de cotxe a Sevilla i Jerez o estades en hotels, segons l'informe. El 2002 les despeses ascendeixen a 785 euros per conceptes similars i el 2003 es recull una factura de Louis Vuitton Espanya a nom d'Special Events SL per valor de 610 euros per la compra de dos articles, en els quals figura l'anotació manuscrita d'"Obsequi Ana Mato".

Així mateix, detalla un resguard de lliurament d'efectiu a Álvaro Pérez "el Bigotes", presumpte cap de la xarxa a València, el novembre del 2003, per import de 480 euros en què consta com a concepte "Compra obsequi Ana Mato". El 2004, un bitllet d'avió i una estada en hotel, anotades també a nom d'ella, sumen 2.375 euros. En el document policial també apareixen 1.580 euros pagats per Gürtel per a la comunió de la filla de Sepúlveda el 2005, així com diversos actes electorals de la campanya municipal de l'any 2003 suposadament finançats per la trama. La xarxa de Francisco Correa va abonar així mateix una sèrie de despeses particulars de l'exalcalde d'almenys 4.555 euros, així com la seva festa d'aniversari de l'any 2004.

Fonts pròximes a la ministra han remarcat que Ana Mato va justificar davant del jutge totes les acusacions que s'abocaven sobre ella i el jutge va arxivar el 2011 les causes referides a la seva persona i han recordat que també va donar explicacions públicament en el seu moment. Mato, han recalcat, es va separar fa molts anys de Jesús Sepúlveda i moltes de les coses que se li atribueixen en l'informe es refereixen a empreses del seu exmarit que no tenen res a veure amb ella.

4.680 euros en confeti

Entre les factures satisfetes per la trama Gürtel en destaquen les de tres festes d'aniversari, una per a l'exmarit de Mato i dues per als seus fills. D'aquestes, la més cara va costar 7.274 euros. Entre les despeses de les festes l'informe de la policia cita 4.680 euros gastats en confeti per a la festa d'aniversari del marit, i 1.720 euros que es van gastar per contractar tres pallassos i decoració per a una festa infantil. Entre els objectes que es van adquirir en destaquen tres margarides de 2,5 metres d'altura, cadascuna de les quals tenia un preu de 180 euros.

stats