OPERACIÓ POLICIAL
Política 27/01/2016

La corrupció impacta de nou al PP valencià

Detingut l’expresident de la Diputació de València en una causa que també esquitxa Rita Barberá

Salvador Almenar
4 min
Un responsable de la unitat central operativa de la Guàrdia Civil sortint de les dependències del PP a l’Ajuntament de València amb el material i la documentació requisada després de més de tres hores d’escorcolls.

ValènciaLes conseqüències de la mala praxi d’alguns dels dirigents del Partit Popular del País Valencià, que durant diverses legislatures han governat diferents administracions, continua impedint que els populars aixequin el cap després del daltabaix electoral del mes de maig que els va retornar a l’oposició tant a la Generalitat Valenciana com a molts ajuntaments del país. L’ombra de la corrupció continua planant sobre el partit que ara lidera Isabel Bonig. Ahir va ser el gran protagonista d’una macrooperació policial que va comportar la detenció de 24 persones, algunes de les quals ex alts càrrecs del PP, en el marc d’una causa oberta per presumptes delictes de corrupció coneguda com a cas Imelsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’operació, ordenada pel jutjat número 18 de València, es va concretar en 33 escorcolls en diferents domicilis i seus de diverses empreses i en la detenció de 24 persones. La més important, la de l’expresident de la Diputació de València i del PP a la província fins al mes de maig, Alfonso Rus, assenyalat com un dels principals implicats en el cas. Rus va ser detingut al seu domicili de Xàtiva, on va estar-se més de set hores presenciant l’escorcoll de la Guàrdia Civil.

Segons les sospites de la Fiscalia traslladades al jutjat que instrueix el cas, que està sota secret de sumari, tant Rus com la resta de detinguts i investigats -terme que ha substituït el d’imputat- podrien formar part d’una trama infiltrada en diverses administracions públiques valencianes que se servia dels llocs de responsabilitat dels seus membres per percebre comissions il·legals a canvi d’adjudicacions fraudulentes.

El cas neix d’una denúncia interposada el juliol del 2014 per Esquerra Unida en què s’apuntava una presumpta trama de corrupció a l’empresa Impulso Económico Local SA (Imelsa), que depèn de la Diputació. En concret, s’acusava l’exgerent Marcos Benavent de crear una empresa pantalla, Berceo Mantenimientos, per desviar comissions. La manera d’operar era la següent: l’empresa de Benavent presumptament facturava en cinc societats que, a la vegada, cobraven a Imelsa per treballs que no realitzaven.

El testimoni del penedit

Benavent, estret col·laborador de Rus durant anys, va decidir al maig posar-se a disposició de la justícia. En la primera declaració com a imputat -segueix implicat en la causa tot i que ahir no va ser detingut- ja va advertir que pensava explicar com la trama s’havia endut diners de diverses administracions i que, per tant, “sortiria merda a punta pala”. Marcos Benavent va lliurar a la justícia desenes d’hores de gravacions semblants a la cinta en què se sentia, suposadament, Alfonso Rus comptant bitllets d’una possible comissió, que demostrarien com ell i altres dirigents del PP valencià parlaven dels diners que rebrien per adjudicar contractes públics a certes empreses.

Aquestes proves van motivar la denúncia que la Fiscalia va presentar el març passat. Durant mesos, el jutjat encarregat ha practicat una investigació per diversos delictes contra l’administració pública -entre els quals els de prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals- que es va traduir ahir en desenes de detencions i escorcolls que van fer tremolar els fonaments del PP valencià. Com Rus, també van ser detinguts alguns dels seus principals ajudants a la Diputació, com l’exvicepresident primer i exalcalde de Montcada Juan José Medina; l’exvicepresident segon de la Diputació Máximo Caturla i l’excap de gabinet de Rus i exalcalde del Genovés Emilio Llopis. També va ser detingut l’exdiputat autonòmic del PP David Serra, processat en diverses peces del cas Gürtel.

Escorcolls a l’Ajuntament

L’Ajuntament de la ciutat també va ser objectiu dels escorcolls de la Guàrdia Civil. La connexió del consistori amb la trama apunta a María José Alcón, exregidora de Cultura i exassessora de Rita Barberá, que també està en el punt de mira en aquesta trama. Alcón va ser detinguda ahir. Tot i que no van ser arrestats, sí que han sigut investigats -i passaran a disposició judicial en les pròximes hores- el portaveu del PP a l’Ajuntament, Alfonso Novo; l’assessor del grup popular Luis Salom, i la secretària del grup municipal, María José Pi.

Quatre noms propis d'un cas complex

Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València

Fins que va ser suspès de militància va ser un dels homes forts del partit. Com a president del PP controlava centenars d’alcaldes que depenien, alhora, de la Diputació.

Alfonso Rus, president de la Diputació de València, en una imatge d'arxiu /EFE

Juan José Medina, ex vicepresident primer de la Diputació

Va ser qui va substituir Rus quan ell va delegar les seves funcions a la Diputació. Actualment, era assessor del PP i responsable d’organització provincial del partit.

Máximo Caturla, ex vicepresident segon de la Diputació

Malgrat que va pertànyer a l’equip de Rus a la Diputació, la seva implicació en el cas sembla que es remunta a l’etapa com a gerent de Ciegsa, empresa de la conselleria d’Educació.

María José Alcón, exregidora de Cultura de València

Casada amb l’exvicealcalde Alfonso Grau, processat en el cas Nóos, Alcón va ser regidora i també assessora de l’exalcaldessa de València Rita Barberá.

stats