Política 17/05/2017

El jutge exculpa Cifuentes, assenyalada per la policia

La Guàrdia Civil considera que caldria imputar-la per prevaricació i suborn en el marc de la Púnica

D. Sánchez Ugart / M. Altozano
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes ,  aquesta setmana

MadridLa imatge d’assot a la corrupció, fins i tot al PP, que es va construir Cristina Cifuentes arran de l’esclat de l’operació Lezo -on es va atribuir el paper de delatora- va quedar enfosquida ahir per un informe de la Guàrdia Civil relacionat amb una altra trama que implica el partit a Madrid, la Púnica. La policia li atribueix indicis dels delictes de prevaricació continuada i suborn, però el jutge va descartar imputar-la unes hores més tard, i el fiscal del cas també va assegurar que no la perseguiria. Tot i això, per primer cop l’ombra de dubte planava sobre l’abanderada de la regeneració dins del PP. I per partida doble, perquè també ahir un viceconseller del seu govern, Miguel Ángel Ruiz, va haver de dimitir després de ser citat com a investigat pel magistrat de l’operació Púnica, Eloy Velasco.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’informe, de la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, està incorporat al sumari de la Púnica en la peça separada sobre el finançament del PP de Madrid, de la qual ahir el jutge va aixecar el secret de sumari. Els agents consideren que Cifuentes va maniobrar en l’adjudicació de la cafeteria de l’Assemblea de Madrid a favor de l’empresari Arturo Fernández, expresident de la patronal madrilenya (CEIM) i donant del PP a través de Fundescam, una fundació que pertany al partit.

Adjudicacions preacordades

Els agents conclouen que l’adjudicació del servei de cafeteria, cuines i menjadors de l’Assemblea madrilenya per als anys 2009 i 2011 a favor del Grupo Cantoblanco, propietat d’Arturo Fernández, podria haver estat arreglada per avançat. Aquestes irregularitats van ser suposadament comeses per les persones que van formar el “comitè d’experts” en les dues licitacions, entre les quals hi havia Cifuentes. El tripijoc mostraria “actes injustos, altament discriminatoris”, diu el document. Davant aquestes acusacions, la presidenta madrilenya va sortir ahir en tromba a defensar la seva innocència. Segons el seu relat, l’informe policial és una “successió de judicis de valor sense cap argument jurídic”.

Però la seva implicació en el cas va més enllà, perquè Cifuentes també va formar part de Fundescam, una fundació del PP a la qual Fernández va fer generoses donacions que l’UCO lliga amb les contractacions: “Van ser en gran part destinades a sufragar despeses electorals de la formació política a la qual pertanyia Cristina Cifuentes quan formava part del patronat de la fundació”.

Cifuentes, segons l’informe, va presidir les taules de contractació de dues licitacions sospitoses -del 2009 i el 2011-“alhora que participava com a component dels comitès d’experts que van efectuar les valoracions de les ofertes” dels diferents aspirants. Al costat de Cifuentes, els agents proposen imputar altres tres membres d’aquests “comitès d’experts”. Un d’ells, Tatiana Recoder, va ser la lletrada del Parlament madrileny que va elaborar l’informe jurídic d’aprovació del plec del concurs del 2009.

Segons el seu relat, ella formava part de la fundació Fundescam que va rebre una aportació del PP perquè li tocava per càrrec, i també va participar en la taula de contractació que va donar el contracte. Cifuentes va defensar que en els anys sota sospita, el 2009 i el 2011, ella ni tan sols era a la Fundescam. “La direcció del PP té absoluta confiança en mi i en la meva honradesa. Ningú pot qüestionar la meva honradesa, i desafio qualsevol persona de qualsevol partit a demostrar que no soc una persona honrada, i posem sobre la taula els béns d’uns i altres”, va dir. I en un intent d’evidenciar que no s’ha enriquit fent política ho va reblar assegurant: “El meu compte corrent té menys de 1.000 euros, perquè he pagat el màster del meu fill”.

stats