Política 05/10/2020

La CUP remarca que Arrufat estava a les portes de l’expulsió

L’exdiputat nega les acusacions i les atribueix a “rumors”

Albert Llimós
3 min
Quim Arrufat, al Parlament / ACN

BarcelonaL’exdiputat de la CUP Quim Arrufat va marxar del partit quan estava enmig d’una investigació per presumptes agressions masclistes i “a les portes d’una més que probable expulsió” de la formació anticapitalista. Així ho va destacar aquest dilluns la diputada de la formació anticapitalista, Natàlia Sànchez, després que l’ARA avancés que l’exdiputat se’n va anar de l’organització amb dues denúncies internes. Per la seva banda, dilluns Arrufat va esquivar l’autocrítica, va negar les “actituds” que se li atribueixen i va apuntar que la informació es basa en “rumors”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Sànchez va explicar que entre la primera i la segona denúncia s’han dotat d’eines per poder afrontar aquest tipus de situacions. Els anticapitalistes tenen ara un protocol feminista que detalla els passos a seguir en cas que es produeixin. En la primera denúncia, doncs, no tenien un instrument de gestió de violències masclistes. Per això la diputada va defensar que “si ara es donés aquesta situació, el resultat seria molt diferent a nivell de tempos”.

En la segona denúncia contra Arrufat -ara desvinculat de la formació i amb qui Sànchez assegura que no han parlat en les últimes setmanes-, i ja amb el protocol en marxa, la formació assumeix que hi ha un “agreujant” perquè hi ha una reiteració d’actituds masclistes. Sànchez, que va defugir entrar “en detall” en les informacions publicades, va admetre que afrontar les violències masclistes “no és fàcil” però va reclamar “entomar-les de cara”, encara que sigui “dolorós”.

“Justícia patriarcal”

Tot i que aquest cas s’ha tractat de manera interna, la diputada va deixar clar que les víctimes poden recórrer a la justícia i que si ho fessin, estarien “al seu costat”, igual que si decideixen fer una denúncia pública. En el comunicat que va emetre diumenge a la nit quan es va donar a conèixer la notícia, la CUP ja va remarcar que la seva pràctica feminista no treia “legitimitat a qualsevol acció que la dona vulgui engegar simultàniament o alternativament a la via que ofereix el protocol” del partit assembleari i que donaria suport a la seva decisió. Amb tot, Sànchez va denunciar que la justícia “també és patriarcal i acaba sent una institució que no ajuda a assolir els objectius de reparació”.

Capgirem Vilanova i la Geltrú, la candidatura local auspiciada per la CUP, també va emetre un comunicat per explicar els fets, ja que Arrufat formava part inicialment de la llista a les eleccions municipals del 2019. La formació local va informar que va ser “coneixedora” a través de la CUP nacional que s’estava gestionant un “segon cas” i que “una de les mesures que estaven sobre la taula era no permetre que Quim Arrufat pogués formar part d’una llista electoral”. Abans que es tanqués el cas, l’exdiputat va anunciar que es retirava de la candidatura.

Tot i que no ha volgut respondre a l’ARA malgrat els continuats intents en els últims dos mesos, Arrufat va trencar ahir el seu silenci a Twitter perquè no s’interpreti, a parer seu, que “qui calla consent”. En aquest sentit, va negar les “actituds” que se li atribueixen, i va assegurar que “no responen ni tan sols al contingut dels expedients tramitats internament”.

Desprestigiar la CUP, a parer seu

L’exdirigent va afegir que no contribuirà a “generar soroll i polèmica” i encara menys a les portes d’unes eleccions “per desprestigiar la CUP”. Sobre les acusacions, es va limitar a dir que són “informacions anònimes derivades de rumors” que tenien per objectiu atacar-lo.

Arrufat va anar més enllà i va apuntar que la informació redactada explícitament i la que s’insinua demostren que “no ha pogut esclarir gaire més”. “Lamento que per provar sort s’agafi a unes declaracions, descripcions i conclusions lluny del cas real”, va deixar anar.

stats