La CUP assegura que a hores d'ara està "molt lluny" d'entrar en un Govern amb ERC i JxCat

Riera insisteix que estan disposats a entrar a la mesa del Parlament i fins i tot a assumir-ne la presidència

ARA
4 min
Sabater, amb Reguant i Riera, ahir després de la seva compareixença.

BarcelonaAmb les negociacions per formar un Govern independentista obertes, la CUP diu que a hores d'ara està "molt lluny" de plantejar-se entrar en un executiu amb ERC i JxCat. La formació, però, encara ha d'abordar aquesta qüestió internament, tot i que les organitzacions que en formen part ja han començat a posicionar-se: mentre que Endavant rebutja formar part d'un futur executiu independentista, Poble Lliure advoca per implicar-s'hi. Amb tot, el diputat Carles Riera ha relacionat la seva "implicació" al Govern amb l'acord a què s'arribi amb els republicans i el partit de Carles Puigdemont. "La nostra implicació serà més alta en funció del grau d'acord a què arribem amb les altres formacions. Com més avancem en objectius, més altes són les possibilitats d'entrar al Govern", ha dit en una entrevista a Ràdio 4 i La 2.

Riera ha insistit que la CUP està disposada a "assumir totes les responsabilitats que calguin" si és per materialitzar l'autodeterminació i l'amnistia "aquesta legislatura" –els cupaires proposen un referèndum abans del 2025–, així com un pla de xoc social per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia. A més, ha assegurat que per a ells la repressió "no és un límit". El diputat cupaire ha reiterat que la formació encara ha de debatre fins a quin punt és més "idoni" que el partit intenti aplicar el seu programa "des del Govern o des de l'oposició" i, en aquest sentit, ha admès que potser al llarg de la legislatura poden "canviar" de posició en funció de com avanci. Riera també ha avisat JxCat que si vol un pacte amb la CUP i amb ERC haurà "d'assumir un gir a l'esquerra de les polítiques públiques".

El diputat anticapitalista ha reiterat que la taula de diàleg és per a la CUP una "capsa buida", i que la via del diàleg que defensa ERC és "en aquests moments una via morta". Així, ha reiterat la seva aposta per la "confrontació", per forçar un escenari de negociació amb l'Estat. Per això, considera que haver arribat al 50% dels vots és un "accelerador", tot i que ha defugit tirar endavant qualsevol "simbolisme". En aquest sentit, Carles Riera ha assegurat que la CUP està disposada a formar part de la mesa del Parlament i fins i tot a assumir-ne la presidència si s'acorda amb la resta de forces polítiques que a la cambra catalana s'hi "podrà parlar de tot".

Els comuns insisteixen en un govern d'esquerres

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha explicat que aquesta tarda es reuniran amb ERC –en la primera reunió que mantindran per les negociacions d'investidura– i li demanaran que trenqui amb JxCat i aposti per un Govern d'esquerres. "Hem de passar del desig d'un Govern d'esquerres a la realitat", ha dit en roda de premsa. El portaveu dels comuns ha evitat concretar quina fórmula de govern veuen amb més bons ulls o més viable, tenint en compte que ERC i el PSC es continuen vetant mútuament.

Amb tot, sí que ha posat sobre la taula tres condicions que per la seva formació són importants que es tinguin en compte per conformar un executiu d'esquerres: tirar endavant polítiques d'habitatge que siguin "alternatives a les de JxCat", que es materialitzi la seva proposta d'una renda covid i que el diàleg amb l'Estat tiri endavant per resoldre el conflicte polític a Catalunya. "Hem d'avançar en aquestes àmbits i fer-ho a traves del consens i el diàleg amb les forces esquerres", ha defensat. Mena ha exclòs la CUP d'aquest pacte d'esquerres perquè considera que no aposta per la taula del diàleg, tot i que ha admès que es podrien entendre amb els anticapitalistes en qüestions socials. "Si ERC, PSC i la CUP s'avenen a això, podem explorar una alternativa de govern a JxCat", ha insistit. Aquesta setmana, els comuns també tenen previst reunir-se amb la CUP.

Acusa els Mossos de "provocar" els aldarulls

D'altra banda, Riera ha acusat els Mossos de "provocació policial" amb la intenció de generar una "espiral de violència" en les manifestacions dels últims dies en diverses ciutats catalanes per demanar la llibertat de Pablo Hasél. Riera ha assenyalat que en l'inici de la violència dels últims dies hi ha una "actuació policial", i ha posat d'exemple l'actuació dels Mossos de dissabte a Fontana, a Gràcia, que considera que demostra la "intenció de generar un conflicte violent". Així mateix, Riera ha dit que no es pot posar al mateix nivell la violència en una manifestació que "un ull rebentat o la violència estructural". I com a "violència estructural" s'ha referit al fet que la població pateix una violència "diària" amb els desnonaments, la precarietat i les insuficients polítiques socials.

Al seu torn, els comuns han anunciat aquest dilluns que el seu grup tornarà a portar al Parlament la seva proposta d'eliminar les bales de foam, que ja va portar la legislatura passada i que només va rebre el suport de la CUP. Joan Mena ha criticat algunes actuacions dels Mossos d'Esquadra d'aquests últims dies, però també s'ha desmarcat d'algunes actuacions dels manifestants "que no tenen res a veure amb la llibertat d'expressió". "Rebutgem qualsevol actitud violenta, sempre hem defensat el pacifisme en les mobilitzacions", ha reiterat.

stats