Política 21/02/2016

La CUP assegura que les lleis del procés es faran en ponència conjunta

Anna Gabriel afirma que JxSí està d'acord en mantenir aquesta via malgrat l'informe contrari dels lletrats del Parlament

Europa Press
2 min
Gabriel i Turull ahir durant la reunió de la Mesa del Parlament que va reservar els dies de l’eventual ple d’investidura.

BarcelonaLa diputada de la CUP Anna Gabriel ha assegurat aquest diumenge que JxSí i la CUP mantindran la seva intenció de crear tres ponències conjuntes per tramitar les tres lleis del procés -la de transitorietat jurídica, la d'Hisenda catalana i la de protecció social- malgrat l'informe dels lletrats del Parlament que desaconsellava fer-ho a través d'aquesta via perquè, en no comptar amb el consens de la majoria dels grups –C's, PSC, CSQP i PP ho rebutgen–, podrien tensar el reglament del Parlament, en concret, l'article 126.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha assegurat Gabriel en una entrevista a Europa Press on ha remarcat que els lletrats de la cambra apunten que potser no és la via més "oportuna", però no diuen que obrir ponències conjuntes sigui contrari al reglament. "No deixarem de fer coses a les que ens hem compromès perquè PP, Ciutadans o PSOE decideixin que no toca", ha avisat.

L'informe dels lletrats, que no és vinculant, argumenta que les tres lleis no despleguen cap dels aspectes que l'Estatut entén que són "desplegament bàsic" de la norma, fet pel qual no haurien de tramitar-se com a ponència conjunta. Tot i reconèixer que altres vegades s'han fet ponències conjuntes per aspectes que no entraven dins aquestes matèries bàsiques –com ara la llei de transparència–, els lletrats apunten que en aquesta ocasió no hi ha el suport de la majoria dels grups, cosa que fa dubtar sobre "la viabilitat de la ponència" i, per tant, obliga a ser més curós.

Manté el rebuig a BCN World

Sobre BCN World, Gabriel ha avisat que la CUP segueix sent contrària al projecte malgrat que en la reunió que va mantenir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els va explicar que es reduiria el pes del joc i que els nous inversors "eren més fiables". Tot i mostrar també els seus dubtes sobre la consulta, ha avançat que en el cas que hagués de fer-se si o sí reclamarien que es fes a tota Catalunya -com va defensar el vicepresident, Oriol Junqueras- i no només al territori, com preferia el president de la Generalitat.

stats