Política 18/05/2016

La CUP avisa que el “soroll” intoxica el debat dels comptes

La formació demana “temps” per negociar amb JxSí

Laia Vicens
3 min
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant  va comparèixer ahir al Parlament.

BarcelonaNo són poques les veus a la CUP que temen una onada de “pressions” polítiques i mediàtiques per forçar-los a aprovar els pressupostos que el Govern presentarà la setmana que ve. Ara bé, amb el precedent de les negociacions per a la investidura -en què van denunciar el que anomenaven “ pressing CUP ”-, els anticapitalistes avisen ara que “aquesta estratègia no servirà per a res”. Aquesta idea la va voler verbalitzar ahir la diputada de la formació Eulàlia Reguant. “No ens agrada el soroll que es genera al voltant dels pressupostos, amb amenaces d’eleccions sobre la taula”, va criticar en una roda de premsa al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP responia així a la portada de La Vanguardia, que afirmava que Convergència preveu noves eleccions si no s’aproven els comptes que ja ultima la conselleria d’Economia, amb Oriol Junqueras al capdavant. Els anticapitalistes atribueixen aquestes advertències als “interessos electorals” de CDC i ERC de cara al 26 de juny o a la intenció de posar “més pressió” al debat. Una actitud que, segons diuen, “intoxica” la negociació sobre els comptes. Per això Reguant -que condueix les converses amb Junts pel Sí i el Govern, juntament amb la diputada Pilar Castillejo i l’exdiputat Josep Manel Busqueta- va defugir respondre sobre quin és l’estat de les converses amb la coalició independentista. “Ens hem d’esperar una mica”, va dir, demanant “temps i espai” per abordar els comptes del 2016. En un toc d’alerta a CDC i ERC, Reguant va recordar que si es valoren públicament totes les reunions es repetiran “escenaris que no van ajudar gens a ningú”, en relació a les negociacions per a la investidura. En aquesta línia, va optar per no burxar en les discrepàncies al Govern per la modificació dels impostos. “Si Junts pel Sí té diferències internes, no volem posicionar-nos”, va limitar-se a dir.

Retornar als tributs del tripartit

Pel que fa als detalls dels pressupostos, la diputada anticapitalista va repassar les línies mestres que la CUP seguirà per negociar els comptes. Així, va insistir en l’aposta del seu partit per augmentar l’IRPF a les rendes altes, en la línia del que proposa ERC. “El que demanem és que es retorni als tipus impositius de l’època del tripartit. Res innovador ni nou”, va dir, argumentant que el 2010 les rendes més elevades rebien més pressió fiscal que ara.

Segons va explicar, aquesta reestructuració impositiva no hauria de servir només per recaptar més impostos, sinó bàsicament per augmentar la despesa social. “Qui ha patit les retallades són les rendes populars i, per tant, les rendes més baixes”, va insistir. En qualsevol cas, la CUP no descarta tombar els pressupostos si no satisfan les seves demandes “de mínims”. De fet, des de Catalunya Ràdio la diputada Anna Gabriel va desvincular l’aprovació dels comptes del pacte d’estabilitat i va insistir que en cas que es prorroguin no s’ha d’acabar la legislatura necessàriament.

Auditoria ciutadana del deute

En la roda de premsa, Eulàlia Reguant també va mostrar-se confiada que tiri endavant la moció que defensarà al ple d’aquesta setmana, en la qual demana una auditoria ciutadana sobre el deute de la Generalitat, una proposta que la seva formació portava al programa electoral.

El text registrat proposa impagar la part del deute il·legítim que hagi contret la Generalitat. Segons la diputada, Junts pel Sí ja ha presentat les seves esmenes a la moció i està a l’espera de saber com es posicionen la resta de grups.

stats