CAP A L’ACORD SOBIRANISTA
Política 05/12/2015

La CUP certifica la fase resolutiva de la negociació

L’esquerra independentista promet “responsabilitat” per a un “preacord” també per a la investidura

Marc Colomer
4 min
El diputat de la CUP Benet Salellas va assegurar ahir que la proposta de Junts pel Sí és un punt de partida per avançar cap a un “text definitiu de preacord”.

BarcelonaImpuls ara ja sí resolutiu, tot i les convulsions, a la taula de negociació entre JxSí i la CUP. L’esquerra independentista responia ahir amb optimisme a la proposta avançada per l’ARA de pla de xoc social amb vint mesures que ha posat sobre la taula JxSí. Si fins dimarts l’espiral d’hostilitats entre les dues formacions havia situat la negociació en la corda fluixa i havia donat aire als sectors que en privat admeten que preferirien forçar noves eleccions, el cert és que ahir el to havia variat substancialment, i l’esquerra anticapitalista es referia per primer cop des del 27-S a la possibilitat d’un “preacord” abans de l’assemblea que celebrarà el 27 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El desllorigador, segons va admetre ahir a TV3 el diputat i negociador de la CUP Benet Salellas, rau en la proposta de pla de xoc de JxSí. De la vintena de mesures esbossades en el document, tres serien possibles amb una pròrroga pressupostària, set demanarien nous comptes i una desena serien més el reflex de la voluntat política que no de la capacitat de desenvolupar-les sense poders d’un estat. Per a Salellas, amb la concreció del document, “un punt de partida” encara “incomplet”, comencen a donar-se les condicions per “definir un text definitiu de preacord”. Els cupaires, però, troben a faltar mesures en el document sobretot en la línia de posar fi a processos de privatització, com reclamaven en el seu text inicial. Frenar la venda d’ATLL i de sòl públic i aturar projectes com els de VISC+, la T-Mobilitat i el Consorci Sanitari de Lleida són claus per a la CUP i no apareixen en la proposta de JxSí. Tot i això, els avenços assolits permetien a Salellas afirmar: “Hem entrat en una fase resolutiva”.

Les converses recuperen així impuls. I canvien de mètode davant les sospites que la informació i els documents que han compartit els diferents actors, segons fonts coneixedores de la negociació, no han arribat sempre a tots els destinataris. Això havia generat certa desconfiança, que va esclatar en forma de retrets mutus. Per això, JxSí i la CUP, que han reduït a una única taula negociadora les converses, s’han conjurat per aixecar acta de les trobades. Ja sigui enregistrant-les sota custòdia de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com volia la CUP, o aixecant-ne acta escrita.

Per a Salellas, la jornada de debat va servir per mostrar la cohesió interna tot i els embats, la voluntat de seguir negociant, i per forçar JxSí a concretar l’oferta, que ara perfilaran per portar a les bases el dia 27. Malgrat el “soroll” ambiental, tant Salellas com un dels negociadors de JxSí, Toni Comín, certificaven ahir que la negociació no s’ha aturat en cap moment, tampoc quan les convulsions semblava que l’amenaçaven. Ara ja l’han simplificada, fent que es debati en una sola taula i amb calendaris concrets, per acabar amb una proposta d’acord ferma. Inclosa la investidura.

JxSí vol un acord abans del 20-D

De fet, els negociadors de JxSí pretenen tancar un acord abans de les eleccions del 20-D, per deixar una setmana a la CUP per debatre la proposta abans de l’assemblea. Segons va publicar Efe, l’última reunió està prevista per al dia 17, un calendari que permet una decisió més madura dels anticapitalistes i, a més, podria beneficiar les aspiracions electorals de les candidatures sobiranistes que lideren CDC i ERC.

Si bé la CUP no ha concretat encara fins a quin punt la possibilitat de cedir vots per facilitar la investidura d’Artur Mas -la via esbossada dijous per David Fernàndez- és el desllorigador per a la investidura, sí que admetia ahir que aquesta serà una de les opcions que votarà en l’assemblea. “No hem amagat que [Mas] no és ni el nostre candidat ni un candidat de consens. Malgrat tot, tenim molta responsabilitat. Sempre hem tingut clar que estem en un moment excepcional, i tant que se’ns critica i se’ns diu dogmàtics, vull veure qui acabarà triant l’opció de responsabilitat i qui no en la resolució”, reptava Salellas, que deixava enrere el veto explícit a Mas, en un nou missatge de confiança davant de l’atzucac. Oriol Junqueras (ERC) fins i tot va augurar: “L’acord és molt a prop i serà una de les potes per investir un Govern amb estabilitat parlamentària”.

Tot el cas Pujol s’investigarà des de l’Audiència Nacional

La jutge de Barcelona que fins ara duia la investigació sobre la fortuna de la família Pujol a Andorra s’ha inhibit en favor del jutge de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata, que investiga les comissions milionàries a Jordi Pujol Ferrusola, segons l’agència Efe. La instrucció de tot el cas Pujol, doncs, es farà des d’ara des de Madrid. La jutge Beatriz Balfagón ha pres aquesta decisió a petició de la Fiscalia Anticorrupció, segons la qual “la família Pujol-Ferrusola ha actuat conjuntament sota la direcció i gestió de l’imputat Jordi Pujol Ferrusola”. Ara bé, la jutge sospita que l’expresident Jordi Pujol va ser propietari “a l’ombra” d’un dels comptes a Andorra, amb la intenció, creu, d’“encobrir l’origen delictiu dels diners”.

stats