La CUP defensa crear un mecanisme de control extern de les actuacions policials

La diputada Dolors Sabater presidirà la comissió d'estudi sobre el model policial al Parlament

2 min
Protestes contra la sentència / C. ATSET

Després que la CUP supedités l'acord d'investidura amb ERC a revisar el model d'ordre públic, amb l'objectiu d'acabar amb les actuacions controvertides dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, els anticapitalistes han anunciat aquest dilluns la constitució imminent de la comissió d'estudi sobre el model policial al Parlament, amb la idea que comenci a treballar al novembre. La diputada de la CUP Dolors Sabater, que ha anunciat que presidirà la comissió, ha explicat que un dels blocs a estudi serà la creació d'un mecanisme de control "extern i independent" de les actuacions policials. Un organisme, ha dit, que també hauria de tenir capacitat de sanció per "ser estrictes amb les males praxis". "Actualment no passa i cal donar resposta a les denúncies que es presentin", ha remarcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els altres tres blocs que es debatran a la cambra catalana són "el seguiment i la videovigilància dels activistes polítics a través dels agents d’informació per aturar la persecució de la dissidència i no criminalitzar la protesta", la revisió del model d’ordre públic en conjunt i la transparència "per acabar amb l’opacitat". Unes qüestions que suposen un debat a fons, ha remarcat Sabater, i per a les quals ha demanat "valentia" a totes les formacions polítiques. Segons els anticapitalistes, aquesta comissió ha de servir per fer “l’auditoria més gran de la història” que el departament d’Interior mai va arribar a fer. Sabater ha afirmat que cal “una revisió profunda d’aquests aspectes, habituals en les actuacions policials, si es vol avançar cap a una transformació del model policial veritablement democràtica”, i que és necessari que els cossos policials “posin al centre de la seva activitat la defensa dels drets fonamentals de la població”.

Aquesta comissió, que comptarà amb desenes de compareixences, hauria de tenir els treballs enllestits en el termini d'un any, segons el calendari establert pels anticapitalistes. "És un debat que s’ha obviat massa temps i cal un gir de 180 graus en les polítiques d’ordre públic amb una auditoria de l’actuació policial", ha insistit Sabater. En aquest sentit, ha deixat clar que aquesta comissió ha de lluitar "contra la impunitat per fer costat als febles davant dels forts" i ha recordat que després d'incidents com la pèrdua d'un ull d'Ester Quintana "s’han seguit perdent ulls", en referència a la noia que en va perdre un en les protestes postsentència o a Roger Español l'1-O. També ha denunciat que els Mossos continuïn utilitzant la pràctica del carrusel o els cops de porra per sota de la cintura. Unes pràctiques, ha sentenciat, que cal prohibir per evitar que es repeteixin.

stats