El debat d'investidura

La CUP insisteix que retirarà el suport al Govern si es dilueix el pacte amb ERC: "Els acords es compleixen"

Els cupaires no veuen recorregut a la taula de diàleg i criden a la confrontació per "desbordar" l'Estat

La CUP ha tornat a reiterar aquest divendres que el seu suport a la investidura de Pere Aragonès no és un "xec en blanc" i ha advertit que retirarà el suport a la governabilitat del nou executiu si no es compleix íntegrament el seu acord amb ERC o queda desdibuixat per l'entesa amb Junts. En la seva intervenció al debat d'investidura de Pere Aragonès, la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, ha ressaltat que es tracta d'un "un acord de mínims per orientar el Govern a l'esquerra i seguir lluitant per afrontar totes les emergències", però ha recordat al candidat republicà el seu compromís a "complir cadascun dels punts assolits" amb els anticapitalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volem senyals, i si durant les properes setmanes no s'atura la repressió en els desnonaments no podrem sostenir aquesta majoria parlamentària", ha avisat, fent referència a les càrregues que hi va haver la setmana passada en l'expulsió d'una família al barri del Raval de Barcelona. "Les intervencions dels antidisturbis en els desnonaments s'han d'acabar perquè cal garantir el dret a l'habitatge", ha afegit en aquest sentit. Sabater, amb tot, ha instat Aragonès a posar de manifest la seva determinació a obrir un nou cicle. I enumerant algunes dels compromisos adquirits per ERC, com la renda bàsica universal o la desprivatització dels serveis públics, ha deixat clar que "cal demostrar que el canvi comença des d'avui" i "passar de les paraules als fets".

Cargando
No hay anuncios

Com ja va fer en l'anterior debat d'investidura, Aragonès ha utilitzat el torn de rèplica per exposar la seva voluntat de complir l'acord amb la CUP. "Tenim tota la predisposició per aprofundir en aquest acord perquè uneix la lluita per la justícia social amb la lluita per la independència", ha remarcat. El candidat republicà, que ha agraït el suport dels cupaires a la seva investidura, ha posat en valor que s'hagi creat un "marc de treball honest" per transformar el país". "Treballarem aquest acord de mínims per trobar els punts compartits i per convertir en esperança l'angoixa de molta gent", ha conclòs Aragonès. Tot i les seves paraules, el diputat Carles Riera ha tornat a advertir el candidat en la segona intervenció de la CUP, criticant que en l'entesa amb Junts no hi figurin algunes de les seves demandes. "Aquest acord de mínims és irrenunciable", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Per aquest motiu, Riera ha emplaçat Aragonès a fer efectiu el dret a l'autodeterminació, tal com es detalla en el document subscrit entre les dues formacions. "Hem acordat un embat democràtic per exercir l’autodeterminació en aquesta legislatura, i els acords es compleixen", ha exposat Riera, que no ha estalviat retrets a l'aval a la taula de diàleg en l'acord de govern. "No donarà cap resultat, com a màxim alguna mesura de gràcia a canvi d'estabilitat, quan el que cal és generar un espai de lluita, mobilització i inestabilitat per fer trontollar les estructures del règim del 78", ha etzibat. En la mateixa línia s'havia expressat prèviament Sabater, que ha reiterat que no participaran en la taula de diàleg perquè és "una via morta". "Els hi demanem que desencallem el diàleg a Catalunya i fem efectiu el pacte nacional per l'autodeterminació per fer-la possible i sostenir els seu resultat", ha exigit l'exalcaldessa de Badalona, que ha denunciat que la taula de diàleg "no conduirà a la resolució del conflicte", sinó que "servirà de pretext per estabilitzar-lo".

Sabater ha fet una crida a la unitat per fer front a una repressió que, a parer seu, "ha aguditzat el partidisme per arribar a la presidència de la Generalitat", i ha reclamat superar "aquesta etapa de picabaralles i obrir un nou cicle de lluita". La cap de llista dels cupaires, de fet, ha instat l'independentisme a "construir un nou full de ruta sense cap temptació de rendició", tot recordant que l'SNP escocès ja ha reclamat un nou referèndum després de guanyar les eleccions. "Prou submissió, prou monarquia, prou vassallatge, la confrontació és imprescindible perquè dins l'Estat no hi caben els nostres drets i és una obligació desbordar-lo", ha reblat en una crida a "trencar les costures del Tribunal Constitucional".

Cargando
No hay anuncios

Després de recordar que l'independentisme és majoritari des del 2012, també ha lamentat que "l'única resposta de l'Estat hagi estat la repressió, amb un Govern dissolt, la presó, l'exili o la negativa a trobar una sortida democràtica", i que aquesta política no hagi variat amb el PSOE. I ha tancat el seu discurs amb un missatge al president espanyol, Pedro Sánchez: "Tenim una molt mala notícia: seguim dempeus i ens aixecarem tantes vegades com calgui".