Política 01/09/2020

La CUP es retira com a acusació popular del cas 3%

Els cupaires apunten que ara s'hi personarà l'Ajuntament de Sant Cugat com a acusació particular

Mireia Esteve
2 min
La diputada de la CUP Maria Sirvent en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaLa CUP es retira com a acusació popular del cas 3%, que investiga suposades comissions irregulars pagades a Convergència per part d'empresaris a canvi d'adjudicacions en obra pública. Els cupaires han estat presents en la causa durant tota la fase d'instrucció, però ara consideren que els seus objectius ja han estat complerts i abandonen el cas perquè s'hi personi l'Ajuntament de Sant Cugat com a acusació particular. "Entenem que després d'aquesta fase d'investigació, és el moment de les administracions perjudicades", ha justificat la diputada de la CUP Maria Sirvent en roda de premsa al Parlament, que ha explicat que han fet aquest moviment de manera "coordinada" amb el consistori de Sant Cugat. Els cupaires formen part del govern municipal.

La CUP va anunciar que es personaria com a acusació popular en el cas el maig del 2017. La llavors diputada de la CUP Anna Gabriel ho va anunciar després de la compareixença de l'exconseller de Justícia i diputat de Junts pel Sí, Germà Gordó, a la comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana. Gabriel va justificar la decisió de la formació perquè era la via a través de la qual volien accedir a "tota la informació" del cas. En aquell moment, la causa estava sent investigada encara pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell. El febrer del 2018 el jutge Josep Bosch va decidir inhibir-se del cas i traspassar-lo a l'Audiència Nacional.

Segons Sirvent, aquests tres anys que han exercit d'acusació popular han permès que les administracions perjudicades en aquesta qüestió puguin presentar-se ara per "reclamar tots els perjudicis que hagin patit per aquestes conductes". "També ens han servit per esclarir els fets i obtenir un processament dels màxims responsables de les finances de Convergència", ha assegurat la diputada de la CUP. Els cupaires podrien continuar exercint d'acusació popular, malgrat que l'Ajuntament de Sant Cugat s'hi personés com a acusació particular. La tesi de la CUP, però, és que ara és el torn de les administracions perjudicades per aquest cas, a les quals deixen tot el protagonisme i més tenint en compte que, en el cas del consistori de Sant Cugat, podran continuar a sobre del cas perquè formen part del govern municipal.

En aquest sentit, la tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Sant Cugat, la cupaire Lourdes Llorente, ha confirmat la intenció del consistori de personar-se com a acusació particular perquè consideren que són una de les administracions perjudicades pels presumptes delictes d'associació il·lícita, frau, suborn o blanqueig de capital. "Volem tenir una actitud activa en aquest procés", ha defensat, ja que podran participar en el judici oral que s'obri en els pròxims mesos. En la seva intervenció, Llorente també ha remarcat la importància de personar-se com a acusació particular pel fet que la causa pugui esquitxar un partit com el PDECat, perquè ha recordat que el jutge de l'Audiència Nacional considera que el partit es va crear per "eludir" possibles "responsabilitats penals" contra l'antiga Convergència.

stats