Política 21/09/2015

La CUP vol una DUI el 28-S si es guanya en vots

Baños demana desfer-se de la “merda” de la corrupció i crear una república que neixi “neta”

Laia Vicens
3 min
La CUP va omplir L’Auditori en el seu míting central de campanya, i fins i tot unes  400 persones van seguir els parlaments des de fora en una pantalla.

BarcelonaSi fos per la CUP, dilluns que ve -just d’aquí una setmana- s’hauria de proclamar al Parlament una declaració unilateral d’independència si aquesta formació i Junts pel Sí guanyen “en vots i escons”. En l’equador de la campanya, els cupaires han premut l’accelerador i, avalats per unes enquestes que els auguren el triple de diputats, van a totes. “No podrem esperar ni un dia més”, va avisar ahir la número dos, Anna Gabriel. Ho va dir en un acte central multitudinari que va omplir L’Auditori (unes 400 persones van seguir els parlaments en una pantalla gegant a fora) en una demostració de força de la formació de l’esquerra independentista. “Si el mandat popular ho ha expressat, si hi ha majoria absoluta de vots i escons a favor de la independència, s’haurà de proclamar unilateralment el 28-S”, va afirmar entre els aplaudiments unànimes dels cupaires.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP intenta atreure el votant independentista reivindicant-se com l’autèntica formació que vol trencar amb l’Estat. Les referències contínues a Junts pel Sí, que han centrat alguns dels actes d’aquesta campanya, van esvair-se ahir i només Gabriel va criticar que “n’hi ha que volen esperar 18 mesos” per fer la independència. Davant de la seva militància i d’una seixantena de periodistes (alguns internacionals), van voler deixar clar el seu full de ruta. De fet, era el primer acte en què els dos primers candidats, Antonio Baños i Anna Gabriel, sortien junts i llegien un document, per no deixar escapar cap matís. Així, la força de l’esquerra independentista va avisar que no s’asseurà a negociar res amb l’Estat, amb qui només vol anar a parlar a partir d’un punt: “Quan declarem que som lliures”. “Aquest serà el primer acte de diplomàcia internacional”, va manifestar Gabriel. La número dos va alertar que, en cas que guanyi la independència, caldrà negociar un govern provisional que iniciï un procés constituent que “trenqui amb l’ordre constitucional”, i després elegir un president. “De consens, que ens representi a tots”, va matisar.

Aquest camí de construcció d’un nou estat ha de servir, segons va avisar Baños, per “no carregar amb la merda acumulada en el període autònomic”, en relació a la corrupció que, “més que ser part del sistema, ha sigut el sistema”. El cap de llista de la CUP, optimista, va mostrar-se convençut que l’independentisme guanyarà en vots. “El 27-S votarem, el 28 obtindrem la victòria i el 29 desobeirem als carrers”, va resumir.

Un reconeixement als regidors

L’acte central va servir per exhibir el múscul territorial de la CUP després de les municipals, quan gairebé dos centenars de càrrecs electes -des de Navàs a Badalona- van pujar a l’escenari entre crits d’independència. A més, va intervenir el diputat d’Amaiur al Congrés Sabino Cuadra, que va animar els catalans a votar independència. “Per la porta que obri Catalunya també hi passarem nosaltres”, va asseverar en relació al País Basc. Ara bé, l’autèntica ovació del vespre se la van endur els tres primers diputats de la CUP. David Fernàndez va avisar “els de dalt” -a l’escenari hi havia fotografies d’Angela Merkel, Rouco Varela, Jordi Pujol...- que “seguiran sentint l’alè de les classes populars a l’esquena”. Va reblar el clau Quim Arrufat. “Si el 2012 vam ser el cavall de Troia, el 27-S serem Esparta dempeus”, va dir en un discurs amb un marcat to èpic. “Hem pres la humil decisió de no retrocedir mai més”, va avisar. Tot plegat, reivindicant-se com la “garantia” perquè “res reculi i tot avanci”.

stats