Política 07/07/2015

El director d'Antifrau diu que s'haurien de readmetre les donacions d'empreses a partits

Daniel de Alfonso creu que el finançament il·legal dels partits polítics es dóna principalment a través de les seves fundacions vinculades

Acn
2 min
El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, durant la inauguració del curs. / ACN

BarcelonaEl director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha reclamat aquest dimarts que es tornin a permetre les donacions de persones jurídiques, empreses o entitats, als partits polítics, que estan prohibides des d'aquest mateix 2015. Segons ell, cal acabar amb el "cinisme" i ser "realistes" per tal de permetre les donacions, no anònimes, d'empreses o grups d'interès i lobis, ja que els partits necessiten grans donatius, que ara mateix estan limitats als 50.000 euros anuals per part de persones físiques. D'aquesta manera, amb una llei de transparència i molt de control, es podria limitar el finançament irregular de les formacions polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ell, les campanyes dels partits no es poden finançar només amb les quotes dels afiliats i les donacions de particulars, sinó que necessiten també donatius d'empreses. Per tal que hi hagi un control exhaustiu d'aquests donatius, De Alfonso ha proposat que una llei de transparència, com la ja existent a Catalunya, faci una supervisió d'aquestes donacions, que en el cas català podria ser la pròpia OAC, ja que el Tribunal de Comptes i la Sindicatura de Comptes triguen cinc anys a fer els controls.

Per a De Alfonso, caldria controlar que els partits, un cop al govern, no beneficiessin de forma fraudulenta les empreses que els han fet donatius, però això es podria supervisar amb un registre de lobis, com el que també existeix a Catalunya.

Jornades sobre el finançament de partits

De Alfonso ha fet aquestes declaracions després de la inauguració d'una jornada sobre finançament de partits, organitzat per Antifrau i el Centre Ernest Lluch, que aquest dimecres també tractarà el finançament del terrorisme.

La jornada ha estat inaugurada pel conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha dit que cal un control "escrupolós" dels comptes dels partits, tant a través dels organismes públics com de la pròpia ciutadania. Segons ha dit, no es pot eliminar del tot el finançament públic dels partits, ja que el finançament privat ja s'ha limitat molt.

stats