LLEI DE CONSULTES
Política 01/10/2014

Artur Mas i Herrera estan d'acord a desplegar la llei de consultes "en tot allò que no afecti tercers"

El president català s'ha reunit també amb Oriol Junqueras i amb David Fernàndez, qui, en sortir de la trobada, ha receptat "audàcia, serenitat, fermesa i calma"

R. Tugas / S. González
2 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat que el president Artur Mas i ell estan d'acord a "desplegar la llei de consultes en tot allò que no afecti tercers". Així ho ha explicat el dirigent ecosocialista després de reunir-se amb Mas durant poc més d'una hora. Herrera ha opinat que en aquest escenari "greu" en el qual es troba Catalunya després de la suspensió de la consulta cal "unitat i fermesa" per defensar-la i que s'ha de demanar al Tribunal Constitucional que aixequi la suspensió.

Després que dimarts el Govern optés per suspendre la campanya institucional de la consulta per no comprometre cap funcionari que pogués ser acusat d'actuar al marge de la legalitat, Herrera ha compartit aquest 'modus operandi' de l'executiu. El líder d'ICV no ha precisat quines accions es poden seguir fent durant la suspensió, però ha posat com a exemple la designació dels set membres de la Comissió de Control, que han estat avalats pel Parlament aquest dimecres al matí.

Herrera ha preguntat al president català quina data límit hi ha per fer la consulta del 9-N si la llei de consultes es manté suspesa, però ha recordat que la consulta s'ha de poder fer amb "garanties democràtiques" i, per tant, amb un "procés deliberatiu previ".

Després de reunir-se amb el líder d'ICV, Mas s'ha reunit amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, per parlar dels pròxims passos a seguir. Més endavant, tindrà lloc una cimera amb tots els partits, segurament aquesta mateixa setmana, per certificar el nou full de ruta cap al 9-N.

El portaveu de la CUP al Parlament, David Fernàndez, ha inaugurat aquest dimecres poc després de les 5 de la tarda la ronda de contactes d'Artur Mas amb els dirigents de les diverses formacions favorables a la consulta per intentar acordar una resposta unitària a la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional (TC). La trobada ha estat breu i, a la sortida, el diputat ha receptat "audàcia, serenitat, fermesa i calma".

Tant la CUP com ERC i ICV-EUiA van urgir dimarts el president que convoqués una cimera de partits per parlar del full de ruta a seguir després del veto inicial de l'alt tribunal. De fet, el mateix president Mas va prometre reunir tots els grups que donen suport a la consulta del 9-N per tal d'intentar consensuar una proposta. Justament per aquest motiu alguns partits com ERC, EUiA i la CUP s'han mostrat molestos per la decisió del Govern de suspendre la campanya institucional de la consulta sense haver fet abans cap reunió. De fet, la CUP i ERC reclamen desobeir el veto del TC i celebrar el 9-N des de la desobediència civil i institucional i d'acord amb la llei de consultes catalana.

stats