Política 08/09/2015

El primer debat de candidats, a la SER, referma el caràcter plebiscitari del 27-S

El debat a la cadena del grup Prisa gira al voltant de la relació cost-benefici de la independència de Catalunya

Marc Colomer
3 min

BarcelonaDebut en un debat dels set candidats a les eleccions del 27-S a la cadena SER que ha refermat el caràcter plebiscitari dels comicis. La relació cost-benefici de la independència política de Catalunya ha centrat bona part del debat, en què han participat tots els caps de llista per Barcelona excepte el de Junts pel Sí, que hi ha enviat el cap de files per Tarragona Germà Bel, diana de gran part dels atacs de la resta de candidats. Emès des de Barcelona per a l'audiència de tot Espanya i dirigit per la periodista Pepa Bueno, l'eix del debat ha girat al voltant de la relació Catalunya-Espanya pràcticament de forma inalterable. També quan s'ha abordat l'impacte i les fórmules per sortir de la crisi, que per als independentistes passa per un nou instrument, l'estat, que tingui capacitat de decisió pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha obert el joc el candidat de Junts pel Sí, que ha considerat que la proposta per constituir Catalunya en un estat independent és la "millor resposta" davant les "incerteses" globals que hi ha plantejades. Bel ha recordat que el 27-S es planteja en termes plebiscitaris per la negativa de l'Estat a plantejar un referèndum sobre la independència. En una línia similar s'ha expressat el candidat de la CUP, Antonio Baños, que ha erigit el 27-S en "l'oportunitat" de trencar l'actual 'statu quo'. "No es tracta de ruptura amb Espanya, sinó de ruptura amb l'estat borbònic espanyol, oligàrquic i hereu del franquisme", ha etzibat Baños, que s'ha distanciat de Junts pel Sí en advertir un cop més que la CUP "no investirà" Artur Mas si calen els seus vots.

El socialista Miquel Iceta i el candidat de Catalunya sí que es Pot, Lluís Rabell, han buscat fer forat en l'equidistància en matèria nacional: ni l'independentisme de Mas ni l'immobilisme de Rajoy, un discurs en què també ha buscat espai el candidat d'Unió, Ramon Espadaler, que ha admès, però, que coincideix en el diagnòstic de l'independentisme, per bé que no en el tractament que recepten. Tant Espadaler com Iceta han posat l'accent en la necessitat d'obrir un període d'"estabilitat" que consideren perduda a Catalunya. PSC, Catalunya Sí que es Pot i Unió han defensat la necessitat d'un referèndum pactat amb l'Estat, per bé que Iceta considera que ha de ser sobre la reforma constitucional i Rabell l'ha defensat sobre la independència. "Com el PSC dels anys 80", ha respost Germà Bel. Lluís Rabell ha defensat que el que està en joc aquest 27-S és la continuïtat de les "retallades" liderades pel Govern d'Artur Mas, "amagat" en la candidatura de Junts pel Sí.

Retrets en el flanc unionista

El candidat del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha passat de negar el caràcter plebiscitari del 27-S a reconèixer-lo implícitament en considerar que no està en joc el color ideològic del Parlament, sinó la integritat d'Espanya: "No ens juguem un Parlament de dretes o d'esquerres, sinó que uns volen trencar Espanya i altres volem anar més enllà de les sigles". Intentava erigir-se així un cop més en el candidat de la transversalitat unionista que dissabte llançava una OPA als votants del PSC constitucionalistes. Conscient de l'audiència, Albiol ha intentat portar la confrontació al terreny PP-PSOE en qüestionar el compromís del PSC amb la unitat d'Espanya: "Demano que els partits que no estan per la ruptura, especialment els socialistes, una vegada per totes es posin del costat dels que no volem la ruptura".

El cap de files del PP ha apel·lat directament als votants de l'àrea metropolitana per frenar l'independentisme a les urnes amb una elevada participació. "Vinc de l'àrea metropolitana i la Catalunya popular i treballadora i, d'acord, mobilitzem l'àrea metropolitana", li ha etzibat Baños en un intent de trencar el tòpic unionista de les comarques metropolitanes. Baños també ha negat la lògica del PSC, Catalunya Sí que es Pot i Unió en considerar que "això no és un debat Rajoy-Mas. Aquí hi ha un poble mobilitzat i polititzat que vol institucions polítiques per viure lliurement".

A Ciutadans recriminen al PP que admeti la lògica plebiscitària del 27-S. La candidata dels d'Albert Rivera, Inés Arrimadas, no se n'ha sortit en els intents per portar el debat en el terreny de la corrupció. Per a ella, el procés es redueix a una maniobra de Mas per tapar els casos foscos que envolten CDC.

stats