Política 05/01/2020

La triple dreta s'indigna amb Bildu i crida "assassins" i "terroristes" els seus diputats

El partit basc recorda a Sánchez que sense els vots dels independentistes no hi haurà govern

Laia Forès/ Germán Aranda/ Ot Serra
2 min
El popular Adolfo Suárez Illana va girar l’esquena a la portaveu d’EH Bildu.

MadridLa segona jornada del debat d'investidura de Pedro Sánchez ha començat aquest diumenge amb una gran esbroncada protagonitzada per una dreta molt alterada. La sessió s'iniciava a les 9.00 del matí amb la intervenció d'EH Bildu, moment en què la triple dreta ha aprofitat per crear moments de tensió i escridassar els diputats de la formació independentista basca, que facilitaran amb la seva abstenció la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu parlamentària d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha fet un discurs criticant la monarquia, parlant d'un Estat "autoritari" i carregant contra les inhabilitacions d'Oriol Junqueras i del president Quim Torra, paraules que han indignat el PP, Vox i Ciutadans. Els seus diputats han interromput contínuament a crits Aizpurua davant els intents de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per contenir els diputats dels tres partits. S'han pogut sentir insults "d'assassins" i "terroristes".

El líder del Partit Popular, Pablo Casado, feia que no amb el cap mentre Batet demanava respecte al torn de paraula. "Ens mataven a nosaltres! Respecte per què?", li responia Casado. Batet ha hagut d'interrompre el debat en diferents ocasions per demanar silenci. Alguns diputats de Vox han abandonat l'hemicicle en protesta per la intervenció d'EH Bildu.

Arran de les protestes del PP i Ciutadans, que han demanat la paraula, Batet ha defensat Aizpurua, a qui empara la llibertat d'expressió. "Avui tenim una democràcia plena i per això cal garantir la llibertat d’expressió", ha respost la presidenta del Congrés. Fonts socialistes han mostrat la seva "preocupació" per l'actitud de la dreta i de l'extrema dreta. "És l'aroma de la dictadura", asseguraven les fonts. "Estan competint per veure qui és el més dur. Al Congrés s'han sentit coses pitjors de Bildu i dels seus antecessors", explicaven les mateixes fonts.

En la seva intervenció al debat, la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, també ha lamentat l'escridassada de la triple dreta: "Són dretes extremes, desmesurades i radicalitzades que estan disposades a tot quan perden". Des d'ERC, el portaveu parlamentari, Gabriel Rufián, ha criticat l'actitud dels diputats del PP, Vox i Cs.

Una "gran paradoxa"

La portaveu de Bildu ha iniciat el seu discurs agraint al candidat socialista el “canvi d’actitud” respecte al juliol reconeixent ara que a l’Estat hi ha “sentiments i sensibilitats diferents”. Aizpurua li ha recordat que els vots d'ERC i EH Bildu són imprescindibles per formar govern. “És la gran paradoxa: vostè no volia dependre de les esquerres independentistes i això no és possible a menys que vagi de bracet de l’extrema dreta. Sense els nostres vots i sense atendre les demandes de les nostres nacions, no hi haurà governs de progrés”, ha advertit la portaveu d'EH Bildu.

El PP ha retret a Sánchez que depengui dels independentistes per formar govern. La diputada Ana Beltrán, a través de Twitter, ha assegurat que "ETA ja ha aconseguit el seu objectiu".

Els diputats de la dreta han acabat aplaudint Casado, que s'ha queixat de les paraules de la portaveu d'EH Bildu i ha retret a Pedro Sánchez que "no defensi les víctimes d'ETA", amb crits de "llibertat".

stats