Política 16/06/2019

La defensa de Junqueras recorre el veto perquè pugui recollir l'acta d'eurodiputat

Van den Eynde afirma que suposa "una suspensió indefinida" de la seva participació política

Ara
3 min
La defensa de Juqnueras recorre el veto a que reculli l'acta d'eurodiputat

BarcelonaLa recollida de les actes dels nous eurodiputats, aquest dilluns, quedarà lluny de ser el tràmit que cada cinc anys es viu després d'unes eleccions europees: com a europarlamentaris electes hi ha dos exiliats, Carles Puigdemont i Toni Comín, i un pres, Oriol Junqueras. Els dos primers, segons la Junta Electoral Central, han de tornar a Espanya –cosa que en comportaria la detenció– per recollir-la; pel que fa Junqueras, el Tribunal Suprem li va denegar el permís per jurar el nou càrrec al·legant que el trasllat podia afectar la seva situació penal i que el fet que encara sigui diputat al Congrés, tot i que suspès, fa incompatible el pas per ser eurodiputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La defensa d'Oriol Junqueras, que representa l'advocat Andreu Van den Eynde, ha presentat un recurs al Suprem perquè revoqui de manera urgent una decisió que, considera, vulnera el dret a la representació política, a la llibertat deambulatòria, a la presumpció d'innocència i a la llibertat d'expressió. L'escrit subratlla que, mentre el Suprem li impedia sortir de la presó, el 'Butlletí Oficial de l'Estat' publicava la llista d'europarlamentaris electes, en la qual hi havia Junqueras, Puigdemont i Comín. "La resolució impugnada s'aparta de precedents anàlegs sense raó i contravé la normativa que regula la participació de ciutadans en les eleccions al Parlament", lamenta l'escrit, que conclou que el Suprem podria dictar així una "suspensió indefinida i generalitzada del dret de participació política" de Junqueras.

"Quin sentit tindria la participació [de Junqueras] en les eleccions i el vot ciutadà si no es pot ni tan sols atendre el primer tràmit establert en la seva condició de parlamentari electe?", es pregunta Van den Eynde. L'advocat també intenta refutar l'altre argument de la sala, la incompatibilitat del càrrec al Congrés i al Parlament Europeu. "Mai ha suposat cap obstacle per adquirir la condició d'europarlamentari la tinença d'un càrrec incompatible, més enllà de la necessitat de renunciar-hi", esgrimeix el lletrat.

Després d'advertir al Tribunal Suprem que la decisió pot contravenir el dret de la Unió Europea, Van den Eynde li recomana que, "si té dubtes", plantegi qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, per comprovar que Junqueras no pot tenir limitacions per recollir l'acta d'eurodiputat i exercir el càrrec.

Puigdemont també es planteja la via del TJUE

Els republicans no han sigut els únics que han temptejat la via del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El lletrat de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, Gonzalo Boye, ha anunciat que si la Junta Electoral Central (JEC) decideix rebutjar la proclamació dels eurodiputats electes també optaran per la fórmula del TJUE. "No s'hi val això de fer córrer la llista", ha apuntat Boye diumenge al matí, i ha indicat que, en cas que això passés, presentarien un recurs davant l'òrgan judicial per via d'urgència. El lletrat preveu que el TJUE resolgui la hipotètica qüestió a principis de juliol.

Tot i que els eurodiputats de JxCat-Lliures per Europa havien sol·licitat que se'ls enviés a Brussel·les i per carta certificada una còpia de l'acta de proclamació, l'òrgan electoral es va manifestar contrari a aquesta opció ja el 13 de juny i els va recordar que "la credencial s'expedeix una vegada el candidat electe ha prestat jurament o promesa d'acatament a la Constitució". Una visió que no comparteix el lletrat de Puigdemont i Comín: "Ja són eurodiputats", ha afirmat Boye, que manté la idea que els candidats són eurodiputats de ple dret des que van ser escollits el 26 de maig. Sigui com sigui, el lletrat es mostra satisfet i segur que els posicionaments de la JEC els beneficien: "Tinc la ferma sensació que estan treballant per a nosaltres", ha reflexionat aquest diumenge. I ha afegit: "Un cop més, és el mateix govern espanyol qui està internacionalitzant el conflicte".

stats