Política 27/06/2020

Els fiscals deixaran la peça Dina durant la investigació de les presumptes filtracions

La inspecció de la Fiscalia General de l'Estat requerirà explicacions

2 min
Com aprofitar-se d’Iglesias per intentar anul·lar el cas Villarejo

MadridL'obertura de noves actuacions per part de la inspecció de la Fiscalia General de l'Estat sobre possibles filtracions en la peça número 10 del cas Tàndem-Villarejo portarà els fiscals Ignacio Stampa i Miguel Serrano a apartar-se d'aquest procediment mentre duri la investigació. Tots dos fiscals, però, seguiran sent responsables en la causa Tàndem-Villarejo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts judicials assenyalen que, tot i que els fiscals anticorrupció desmenteixen rotundament que hagin aportat dades sobre actuacions futures a la lletrada de Dina Bousselham –en la causa sobre el robatori del seu telèfon mòbil, oberta el març del 2019–, defensaran el criteri que no només s'ha de ser imparcial sinó que també s'ha de veure que se n'és.

La base de les noves actuacions de la inspecció fiscal és la informació d'un xat intern de l'equip jurídic de Podem, que recentment han airejat diversos mitjans de comunicació. Aquest xat ha estat a la vegada aportat per José Manuel Calvente, advocat acomiadat de Podem, en una demanda que tramita la jutge de Madrid, Rosa María Freire.

Fonts de l'equip jurídic de Podem –que van actuar després que el partit es personés en el cas Tàndem-Villarejo– assenyalen, en relació amb les actuacions en el robatori del telèfon mòbil de Dina Bousselham (ex directora de gabinet de Pablo Iglesias al Parlament Europeu), que van interessar el 2018 a la Fiscalia Anticorrupció, entre altres diligències, l'entrada i registre al diari digital OK Diario, que havia publicat dades procedents de la targeta del telèfon robat.

El possible registre de Ok Diario

Una còpia d'aquesta targeta havia estat trobada en poder de l'excomissari José Manuel Villarejo en un registre, després de la seva detenció al novembre del 2017, i Podem vinculava la publicació de dades, precisament, a filtracions de Villarejo.

L'equip jurídic de Podem va ser objecte d'una reestructuració més tard. Els responsables el 2018 recorden a l'ARA que els fiscals Stampa i Serrano van expressar el seu rebuig a aquesta entrada i registre i van anticipar que si l'acusació popular de Podem demanava al jutge Manuel García-Castellón aquesta diligència, la Fiscalia s'hi oposaria.

L'acusació de Podem va presentar un escrit demanant la diligència i els fiscals s'hi van oposar. No hi va haver registre. Al xat de l'equip jurídic abans mencionat, d'altra banda, el fiscal Stampa manifesta a la lletrada de Bousselham que no pot informar de certes diligències acordades.

stats