Política 21/01/2014

Els grups del Congrés volen debatre la proposta del Parlament al més aviat possible

El PP assegura que no està en mans de les Corts, sinó de la cambra catalana

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEls grups parlamentaris del Congrés, per diferents motius, volen que la proposició de llei del Parlament de Catalunya que reclama les competències per poder convocar un referèndum es debati a les Corts al més aviat possible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop aquest dimarts la mesa ha donat llum verda a la seva tramitació, als passadissos de la cambra baixa no hi ha altre tema de conversa que la data sobre la seva possible votació al ple. Segons fonts parlamentàries, abans que els diputats analitzin la proposta catalana –per estricte ordre d'entrada al registre– s'han de debatre cinc iniciatives provinents de parlaments autonòmics. D'aquesta manera, la proposta es veuria al setembre, ja que el costum parlamentari estableix que se'n vegi una per mes en el primer ple.

El portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ha explicat que l'acceleració del debat sobre la proposta sobiranista depèn del mateix Parlament català, que és l'autor de la iniciativa. Considera que ara li "toca moure fitxa". El Parlament té una proposició a la cua del Congrés per debatre sobre les hipoteques. Si la retira, la petició de la competència per convocar referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució avançarà posicions i es podria veure abans de les vacances parlamentàries de l'estiu. En aquest cas, si Catalunya retira l'altra proposició de llei que ha entrat al Congrés, per quota autonòmica, la petició sobiranista es debatrà al juny.

Si altres parlaments retiren la seva proposta –el País Valencià en té dues de pendents, Galícia una i Navarra una altra–, la proposta catalana anirà avançant mesos, tot i que mai es podrà celebrar el ple abans del març, ja que un cop es passa el filtre de la mesa el govern espanyol té un mes per tombar-la si la iniciativa contempla un augment pressupostari, que no és el cas, però s'han de respectar els terminis.

El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, ha explicat que és "molt important" que el Congrés debati la proposició institucional del Parlament perquè pugui ser defensada pels representants de la institució catalana. Segons Coscubiela, la iniciativa conjunta que negocien CiU, ICV i ERC per presentar com a drecera per reclamar les competències a Madrid per convocar la consulta el 9 de novembre només té sentit si la proposta del Parlament no es pogués votar en aquest període de sessions.

El portaveu adjunt del PSOE, Eduardo Madina, no ha entrat en la guerra de dates. Ha explicat que aquesta legislatura el que li preocupa és que el PP veti algunes iniciatives. En aquest cas, no serà així. Tant populars com socialistes ho volen debatre per dir "un no com una casa" a la independència de Catalunya. Alonso ha insistit avui que el PP "no té cap inconvenient a anar a aquest debat", perquè té "les coses molt clares" i el vot decidit.

stats