Política 21/07/2021

Josep Rull: "Un dels riscos que té un govern del PSOE és la percepció de falsa normalitat"

4 min

BarcelonaDesprés de més de 1.200 dies a la presó, l'exconseller de Territori Josep Rull (Terrassa, 1968) està a punt de complir un mes en llibertat després de rebre l’indult.

Com se sent, mig indultat?

— Ens han dit que depèn de com actuem tornarem a la presó, però sortim amb les idees més fortes que mai i sense por. Si creuen que deixarem de pensar, que deixarem de dir, que deixarem de fer, s’equivoquen.

¿De la presó hi ha marques que probablement portarà sempre?

— És molt dur. Les nostres famílies han patit molt. A qui han castigat d’una manera molt intensa són als nostres fills. Malgrat la duresa, m’emporto un enriquiment humà de primer ordre. La part de rancúnia i de ressentiment l’hem deixada a banda, perquè l’odi t’esquinça per dins i t’impedeix de construir res. He patit i he odiat. Però no odiar és el més pragmàtic que podem fer.

La canalla no ho deu entendre.

— Al gran l'hi vam explicar de seguida, i al petit, que tenia 3 anys quan vaig entrar a la presó, els mestres i els psicòlegs ens van dir que no l'hi diguéssim encara. "Si el nen ve a la presó, què farem?" "Li dieu que va a veure el pare a la feina". I vam construir, amb tots els matisos, una mena de La vida és bella. Fins que el nen va començar a fer preguntes. Al final l'hi vam explicar a través d’un llibre de dibuixos que es diu Cartes per la llibertat i que fa un homenatge a un pres polític d’Aràbia Saudita.

Fa una setmana es van trobar tot el govern, els exiliats i els empresonats, a Elna.

— Va ser molt emotiu. Quan traslladem a la ciutadania que anem junts, som imparables. És el que ens deia la gent a les cartes.

Per què no van junts?

— Jo he remat sempre per anar-hi. Si no anem junts electoralment, hem de ser capaços d’anar junts amb una determinada estratègia. És una bona notícia que hi hagi un govern independentista d’ERC i Junts.

Va anar d’un pèl, eh?

— És el que m’ha fet patir més a la presó, les baralles permanents. La gent d’aquest país que va fer possible l’1-O no s’ho mereixen. Hem d’estar a l’alçada. L’1-O va ser possible perquè ens vam refiar els uns dels altres i no hi havia retrovisors. És així com s’aconsegueixen canviar les coses.

Després de l’1-O no va anar com s’esperava. No hi va haver reconeixements internacionals.

— Vaig defensar a ultrança que havíem de fer la declaració d’independència per veure per fi què hi havia darrere el mur. Si som capaços de llegir bé aquesta cartografia i reelaborar un nou full de ruta, la següent escomesa democràtica pot ser la definitiva.

Ara s’ha donat marge a la taula de diàleg. ¿Els pròxims dos anys no hem d’esperar novetats?

— Aquests dos anys ens hem de preparar. No podem desaprofitar un temps absolutament valuosíssim per fixar aquesta estratègia.

¿La taula de què hauria de servir?

— No s’ha de dialogar, només, sobretot s’ha de negociar. I veig que aquesta taula té pocs incentius per aconseguir la negociació. Ja hem vist quins son els límits que fixa el govern espanyol i des d’aquesta perspectiva en soc molt escèptic.

La portaveu espanyola va dir que haurien d’haver après la lliçó.

— Què vol dir que aprenguin la lliçó? Que ens tornaran a picar? Que ens tornaran a empresonar? Que ens tornaran a emmanillar? A arruïnar? Aparentment sí. L’estat espanyol està disposat a tot.

Des del punt de vista independentista, l’actual govern és millor que l’altre, o com pitjor millor?

— Sempre que se’ns ofereixi parlar, negociar, dialogar, l’independentisme s’hi asseurà sempre. Però un dels riscos que té un govern del PSOE és aquesta percepció de falsa normalitat. Hi ha 3.000 persones represaliades per delictes inexistents. I no hi ha la determinació ni la valentia ni la fortalesa d’afrontar el tema de fons que és la voluntat de Catalunya de poder decidir el seu futur.

¿Amb vostè de conseller hi hauria ampliació de l’aeroport de El Prat?

— Hi hauria la terminal satèl·lit segur, perquè és una decisió absolutament imprescindible. Però tinc molts dubtes que sigui necessària l’ampliació de la tercera pista pel perjudici en termes ambientals rotunds que hi pot haver i perquè es planteja des d’una dicotomia fal·laç: o hi ha ampliació de tercera pista o no hi ha hub. Perquè hi hagi hub el que hi ha d’haver és capacitat de decisió des de l’aeroport de Barcelona.

Avui (per ahir) s’ha batut el record històric a Espanya del preu de l’electricitat. ¿Hem de fer més molins de vent?

— Catalunya necessita tenir molta més capacitat de generació eòlica i fotovoltaica, i hem de ser capaços de fer-ho ràpid i fer-ho bé amb el màxim nivell de consens al territori. El que seria inaudit és que finalment depenguéssim estrictament de l’energia eòlica que ens vingués de l’Aragó.

¿Però vostè es veu amb cor d’anar a l’Empordà i dir-los que, com que tenen vent, hi han de posar més molins?

— Si no som capaços de revertir l’impacte del canvi climàtic no hi haurà paisatge. Els molins que es puguin instal·lar són reversibles, el canvi climàtic no.

¿Ara a Junts hi mana Jordi Sánchez?

— A Junts hi manen els militants, i Jordi Sánchez és el secretari general. Hi ha un lideratge molt perceptible que és el del president Puigdemont, i crec que és bo que sigui així.

Damià Calvet no és conseller. ¿Ha perdut influència vostè dins de Junts?

— No tinc cap mena de pretensió de tenir-ne. Jo el que vull és ser útil en el meu partit. Damià Calvet ha sigut un bon conseller i serà un bon president del Port de Barcelona.

stats