TRIBUNALS
Política 24/09/2014

El fiscal demana imputar Oriol Pujol per un nou cas de suborn

Ara
2 min

BarcelonaEl fiscal d’Anticorrupció Fernando Maldonado ha demanat a la jutge que investiga el cas de les ITV imputar l’exdiputat i exsecretari general de CDC Oriol Pujol per un nou delicte de suborn, aquest cop en l’assessorament de les deslocalitzacions industrials de les empreses Sharp, Yamaha i Sony. Les noves indagacions, que són una peça separada del cas de les ITV -en què Pujol ja està imputat per tràfic d’influències i suborn-, indiquen que, suposadament, l’exdiputat hauria cobrat a través de la seva dona, Anna Vidal, unes comissions d’un empresari amic que va intervenir en les reconversions. Segons va avançar El Periódico, les investigacions se centren en unes factures que Vidal va girar l’any 2011 a l’empresa Alta Partners -de Sergi Alsina, amic personal de Pujol-, que serien comissions a l’exdiputat per satisfer gestions en benefici dels negocis del seu amic. En total, l’empresa hauria guanyat 6,8 milions d’euros per aquest assessorament. La Fiscalia també ha demanat la imputació d’Alsina i Vidal per aquest delicte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos estan imputats, també, per suborn en la investigació oberta per les irregularitats en l’adjudicació de les estacions d’ITV, ja que la dona de l’exdiputat hauria encobert pagaments dels empresaris a Pujol mitjançant la facturació de serveis inexistents a Alta Partners. Vidal, que va declarar primer com a testimoni i després com a imputada, va admetre davant el jutge que va cobrar 200.000 euros l’any 2011 d’Alsina per un informe d’assessorament en el procés de reconversió de Sharp, en què s’estudiaven alternatives per salvar els llocs de treball i els actius en la deslocalització, que comportaria uns 300 acomiadaments.

Va deixar l’acta de diputat

La trama ha tornat a mans del jutjat d’instrucció 9 de Barcelona, des que Pujol va abandonar el seu escó al Parlament -cosa que li va fer perdre la condició d’aforat- i el cas va deixar de ser competència del Tribunal Superior de Justícia.

Al juliol Oriol Pujol va deixar definitivament la secretaria general de CDC i la seva acta de diputat al Parlament arran de la seva imputació, el març del 2013, en el cas de les ITV. “Vaig plegant de tot per no perjudicar en res”, defensava aleshores. L’exdiputat va declarar per últim cop davant del jutge al maig, per negar la imputació de suborn. “No he demanat ni directament ni indirectament cap import per beneficiar cap empresa en cap tràmit parlamentari”, va defensar Pujol, que va anar més enllà i va assegurar que “no és casual” que la instrucció del cas s’estigui “allargant tant”.

stats