Política 01/10/2019

Els comuns demanaran una comissió d'investigació sobre l'1-O al Congrés de Diputats

Asens també anuncia que proposaran que la prohibició de les pilotes de goma s'estengui a la resta de l'Estat

Mireia Esteve
2 min
Els comuns demanaran una comissió d'investigació sobre l'1-O al Congrés dels Diputats

BarcelonaCoincidint amb el segon aniversari de l'1-O, els comuns han anunciat que proposaran que el Congrés de Diputats creï una comissió d'investigació sobre l'1 d'octubre i, en concret, les càrregues policials. "Volem que s'escoltin experts, però sobretot les víctimes, a qui s'ha de demanar disculpes", ha explicat el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, en roda de premsa al Parlament. En aquest sentit, Asens ha defensat que és una manera de "depurar responsabilitats penals i polítiques i exigir responsabilitats polítiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poques setmanes després de l'1-O, PDECat i ERC van demanar una comissió d'investigació a la cambra baixa perquè investiguessin les càrregues policials del dia del referèndum. En aquell moment, però, PP, PSOE i Ciutadans van tombar la petició i la comissió d'investigació no va tirar endavant.

D'altra banda, els comuns també han anunciat que demanaran que la prohibició de les pilotes de goma –que ja s'aplica a Catalunya– s'estengui a tot l'Estat. "Li devem a Roger Español i a la resta de les víctimes de l'1-O", ha defensat Asens. Tot i la prohibició d'utilitzar pilotes de goma a Catalunya, fa un any, Roger Español va perdre un ull durant les càrregues policials de l'1-O. "Va ser un crim que va destacar per sobre dels altres aquell dia", ha lamentat el diputat dels comuns.

Jaume Asens també ha volgut posar en valor la causa que hi ha oberta al jutjats de Barcelona contra els agents que van participar en l'operació policial contra el referèndum de fa dos anys. "Seguirem insistint fins a conèixer la veritat del que va passar aquell dia i reparar les responsabilitats penals", ha assegurat. En aquest sentit, Asens ha anunciat que aquesta tarda es reunirà amb les víctimes de l'1-O per "fer balanç" i lluitar "contra la impunitat".

La presidenta de Catalunya d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha afegit que els comuns seran al costat dels "drets i les llibertats" i respondran a la sentència de l'1-O. "Per molts errors que hagin comès els dirigents independentistes, en cap cas han d'estar a la presó, sinó que necessitem solucions polítiques", ha defensat. I ha insistit en demanar la llibertat dels presos polítics perquè es pugui obrir "un diàleg real".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet un tuit en què ha recordat que "fa dos anys" que el consistori barceloní està al costat de "les persones agredides per un operatiu policial injustificable" i treballen amb entitats dels drets humans perquè "es faci justícia".

stats