Política 06/05/2016

Junts per Catalunya: l'última proposta de Demòcrates per bastir una "llista transversal" independentista el 26-J

Els escindits d'Unió només aniran a les eleccions si CDC renuncia a les seves sigles. Plantegen que la candidatura estigui encapçalada per un independent

Núria Orriols
2 min
Antoni Castellà intervé en el congrés fundacional de Demòcrates de Catalunya / ACN

BarcelonaUltimàtum de Demòcrates a CDC per concórrer conjuntament a les eleccions al Congrés de Diputats. Si dilluns passat els escindits d'Unió proposaven una llista independentista sense partits per presentar-se el 26 de juny, aquest divendres, davant la negativa de la resta de formacions a concórrer sota aquesta fórmula, el líder del partit, Antoni Castellà, ha plantejat la darrera proposta de Demòcrates per presentar-se als comicis. Els democristians han deixat clar que només aniran de la mà de CDC a les properes eleccions si Convergència renuncia a les seves sigles i es basteix una "llista transversal" encapçalada per un independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa a la seu del partit, Castellà ha detallat que la candidatura es diria Junts per Catalunya i podria aglutinar CDC, Demòcrates, MES, Solidaritat per la Independència i Reagrupament –ERC opta per presentar-se amb les mateixes llistes als comicis–. "Aquesta confluència de partits seria el que més s'assemblaria a una llista transversal", ha dit Castellà. Als convergents, com a partit gran –ha dit–, els pertocaria la segona posició de la llista. En cas que Convergència no accepti aquesta fórmula, Demòcrates no concorreria a les eleccions del 26-J.

En les darreres eleccions, els de Castellà es van presentar en coalició amb CDC sota el nom de Democràcia i Llibertat, però en aquests comicis el partit d'Artur Mas s'inclina per no reeditar el mateix nom.

A parer seu, els propers comicis són una "oportunitat" per al procés cap a l'estat propi que només s'aprofitarà si els partits sobiranistes mantenen la independència com a prioritat, sense marcar "perfil ideològic". "Cal elaborar un front comú transversal que sumi suficients diputats per fer una política de bloqueig a l'estat espanyol fins que no es desbloquegi el procés a Catalunya", ha dit el dirigent democristià.

En aquest sentit, ha desgranat els objectius que considera que hauria de tenir aquesta proposta "transversal": aconseguir un referèndum per la independència que fos vinculant i acabar amb la "judicialització" de la política catalana.

Castellà ha explicat que la llista independentista hauria d'assolir prou escons a Madrid per "bloquejar" la política espanyola, fins que aquesta no escolti les demandes catalanes. Entre les metes que ha enumerat destaquen la retirada dels recursos per part del govern espanyol a les lleis aprovades al Parlament de Catalunya –l'última la llei contra els desnonaments o la de la igualtat entre homes i dones–, la fi de la "persecució" dels càrrecs electes per avalar la declaració rupturista del 9-N i acabar amb l'"ofec econòmic" de Catalunya.

stats