Política 07/11/2014

Denuncien que el 9-N no hi haurà un sistema de vot accessible per a persones cegues

L'Associació Catalana per a la Integració del Cec lamenta que el Govern hagi desatès les seves propostes viables per fer front a aquesta la situació

Ara
2 min
Model d'urna que es preveu utilitzar per la consulta del 9-N / GUILLEM TRIUS

BarcelonaL'Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) "denuncia i lamenta profundament" que el Govern no hagi previst un sistema de vot accessible el 9-N per a les persones cegues, obligant-les -afegeix l'entitat en un comunicat- "a anar a votar a través d'una persona de confiança". "Aquest fet suposa un retrocés històric en la garantia del nostre dret de sufragi com a ciutadans lliures", considera l'ACIC en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons aquest document, la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional, va impedir l'aplicació del procediment de vot accessible que preveia l'Executiu en un primer moment, de manera que es va deixar de recollir les sol·licituds de les persones cegues interessades en sumar-se al procés de participació d'aquest diumenge. "La Generalitat ha proposat per a tothom l'aplicació d'un sistema electrònic de preparació de la papereta de votació per internet, i impressió des de casa que per a nosaltres és inaccessible per dos motius: genera exclusió tecnològica i no reuneix les garanties de fiabilitat exigibles, atès que la persona cega ha d'imprimir, retallar la papereta, fabricar el sobre de votació, etc.", diu el text. Enfront aquesta situació, l'ACIC ha contactat de forma telefònica i telemàtica amb Governació per oferir una alternativa viable i assegura que no ha rebut cap resposta.

L'associació proposava la impressió d'una plantilla amb informació en Braille i forats per tal de marcar les opcions on calgués. Segons explica, només caldria distribuir-ne una per a cada local electoral. "Fins i tot hi havia empreses disposades a assumir la fabricació de les plantilles en temps suficient", apunta.

"Com a entitat signant del pacte Nacional pel dret a decidir, recolzem sense reserves la realització de la consulta en qualsevol de les seves modalitats, i desitgem que tingui el màxim de garanties i de qualitat democràtica possible", afirma l'ACIC, però afegeix: "La decisió del Tribunal Constitucional que ha dut al procés participatiu, no justifica de cap manera la rebaixa de la seva qualitat democràtica, i l'exclusió dels drets de vot secret de les persones cegues, que és el que està succeint".

L'organització va organitzar el diumenge passat una piulada massiva amb el 'hashtag' #9nAccessible a les xarxes socials amb l'objectiu de protestar contra aquesta situació. La proposta va comptar amb el suport de l'Assemblea per la diversitat, Cecs.cat, l'Associació Pro-Disminuïts de la UAB i centenars de particulars amb o sense discapacitat visual.

stats