Política 26/07/2016

L'11-S de l'ANC i Òmnium: mobilitzacions en cinc ciutats i una crida a la "unitat" per "culminar" el procés

El lema de la mobilització serà 'A punt', per exemplificar que Catalunya "ja està preparada" per ser independent i que s'acosta el "punt final" del procés

Laia Vicens
3 min
Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Oriol Codina, en la presentació dels actes de l'11-S

BarcelonaL'ANC i Òmnium Cultural han presentat una Diada descentralitzada, però a la vegada, amb una "inequívoca voluntat d'unitat" per "culminar el procés". Sota el lema 'A punt', les dues entitats independentistes s'han conjurat un any més per convertir l'11-S en una Diada reivindicativa –el cinquè any consecutiu que ho serà– amb l'objectiu de protagonitzar la "mobilització més gran de la història" a favor de la independència de Catalunya. L'eslògan vol demostrar que Catalunya ja està "preparada" per ser independent i que el "punt final" del procés cada dia està més a prop. Així ho ha dit el president de l'ANC, Jordi Sánchez, en una roda de premsa al costat de Jordi Cuixart, president d'Òmnium, i Oriol Codina, coordinador de la comissió de mobilització de l'ANC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa han avançat alguns dels detalls de la mobilització d'aquest any. Si bé l'any passat el punter que va recórrer la Meridiana posava l'èmfasi "en el camí, en la direcció", aquest any el focus és "el final, la destinació, el destí i l'arribada". "Del punter al punt", han explicat. Així, el proper 11-S serà una mobilització descentralitzada en cinc ciutats del país, que volen simbolitzar els cinc eixos de la futura República Catalana: Salt (república de la solidaritat i la diversitat, al passeig dels Països Catalans), Berga (república de la cultura, al passeig de la Pau), Lleida (república de l'equilibri territorial, a la riba del Segre), Tarragona (república en xarxa i progrés, a la rambla Nova) i Barcelona (república de les llibertats, al Passeig de Sant Joan).

Tot i repartir el protagonisme en diferents ciutats del territori per demostrar "l'activació del territori" i que el sobiranisme "està en moviment i a punt per culminar el procés", el focus se centrarà en Barcelona, on s'espera la concentració més multitudinària. Tal com va avançar l'ARA, es durà a terme a l'avinguda Lluís Companys i el passeig de Sant Joan, és a dir, de l'Arc de Triomf a la Diagonal. "Barcelona ha de tornar a donar la imatge que la societat catalana continua sortint al carrer", ha afirmat el president de l'ANC.

Per garantir una afluència més o menys homogènia a les cinc ciutats, l'ANC ha dividit el mapa català en cinc parts, de manera que cada comarca té una ciutat de referència. Lleida aglutinarà els participants de la Noguera, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, les Garrigues, el Pallars Jussà, la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i el Segrià; Berga serà el destí dels habitants del Bages, Osona, l'Anoia, el Ripollès, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Moianès, el Lluçanès i el Berguedà; Salt farà confluir els participants de la Selva, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès; Tarragona reunirà la gent del Baix Camp, el Baix Penedès, el Baix Ebre, el Montsià, l'Alt Camp, la Ribera d'Ebre, la Conca de Barberà, la Terra Alta i el Priorat; i Barcelona, els dels Vallesos, el Baix Llobregat, el Maresme, el Garraf, l'Alt Penedès, el Barcelonès, les Illes i el País Valencià. Un cop més els participants es distribuiran en 44 trams (les inscripcions ja estan obertes i es formaran 3 marxes per arribar a les ciutats en cotxe, moto, ferrocarril, autocars, camions, bicicletes, tractors... El que encara no han concretat és l'acció que caldrà fer a les 17.14 h ni com serà la samarreta que duran els participants.

La influència de la qüestió de confiança

Les entitats sobiranistes han volgut treure ferro al fet que la Diada se celebri dies abans de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. S'han mostrat convençudes que se superarà. "No entendríem que fos d'una altra manera", han avisat, i han demanat que s'utilitzi per "reforçar el procés". De fet, han volgut destacar que aquesta Diada serà la primera de la història que se celebra amb una majoria de diputats independentistes al Parlament.

En una apel·lació a l'espai dels 'comuns', el president d'Òmnium ha fet una crida a "tots els demòcrates", a totes les formacions que són partidàries d'un referèndum i a tots els que creguin que cal denunciar l'actitud "antidemocràtica" de l'Estat perquè hi assisteixin i així demostrar que Catalunya "no defalleix en el dret a l'autodeterminació".

stats