Política 03/04/2018

El govern espanyol destitueix la directora de l'escola dels Mossos per suposadament haver transportat urnes l'1-O

El ministeri de l'Interior apunta que ha pres la decisió aprofitant la intervenció de la Generalitat amb l'article 155

P.e.
2 min
Foto d'arxiu de la fins ara directora de l'Institut de Seguretat Pública, Annabel Marcos

BarcelonaEl ministeri de l'Interior, en aplicació de l'article 155, ha destituït la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), l'escola de Policia de Catalunya, Annabel Marcos. El cessament s'ha produït després que el digital 'El Español' hagi publicat aquest matí que Marcos havia transportat urnes de l'1-O en un cotxe. El govern espanyol ha donat per bona la informació i ha anunciat la "immediata destitució" de Marcos per haver "traslladat, amagades al seu cotxe, urnes per als centres de votació" del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri ha apuntat que ha pres la decisió aprofitant la intervenció de la Generalitat i sota tres premisses. Una és per "l'absolut reconeixement a la professionalitat dels agents que integren els Mossos d'Esquadra", una altra per "vetllar pel compliment dels principis recollits a la Constitució i a l'Estatut" i l'última, per "garantir els drets i les llibertats de tots els ciutadans de Catalunya".

Segons la informació d''El Español', que ha desencadenat la destitució de Marcos, la fins ara directora de l'ISPC va utilitzar un vehicle a nom d'una tercera persona per transportar les urnes. El mateix digital ha publicat que els Mossos són els que van confirmar que era Marcos qui conduïa el cotxe i transportava almenys una urna. També ha precisat que aquest cas forma part dels "centenars d'actes" que la policia catalana ha entregat a l'Audiència Nacional, que investiga l'actuació de l'excap dels Mossos Josep Lluís Trapero per sedició l'1-O i el 20-S.

Detectada en un col·legi d'Alcanar

'El Español' ha relatat que, segons les comunicacions policials per ràdio aportades a la causa de l'1-O del Tribunal Suprem, consta que una patrulla dels Mossos que era en un centre de votació d'Alcanar va anunciar a la central: "Del col·legi ha sortit una senyora amb una urna i se l'ha emportat a un vehicle". "No han pogut intervenir-la perquè ho ha impedit la massa", es va afegir, segons la informació que s'ha difós. La patrulla desconeixia qui era la persona que s'havia detectat, ha apuntat el digital, que no va ser identificada al centre de votació pels agents, malgrat que posteriorment la policia catalana va veure que es tractava de Marcos. 'El Español' també ha assenyalat que la Guàrdia Civil va exposar en un informe que Marcos havia recollit urnes quan va tancar el col·legi.

Des de l'1 de març del 2016, després de ser nomenada pel Govern, Annabel Marcos ocupava el càrrec de directora de l'ISPC, l'escola on es formen els nous membres dels Mossos, però també de les policies locals, els bombers i els altres cossos d'emergències. Abans, des del 2010, havia liderat l'equip de recerca de l'Observatori dels Governs de Coalició, format per una vintena d'investigadors catalans, espanyols i llatinoamericans. Des del gener del 2011 i fins al setembre del 2015 havia sigut diputada al Parlament per CiU.

stats