Política11/09/2017

Una Diada del Sí massiva

Un milió de persones participen en la manifestació, segons la Guàrdia Urbana. La Delegació del govern espanyol rebaixa la xifra a 350.000 assistents

Ara

BarcelonaUn milió de persones han participat aquest dilluns en la manifestació de la Diada, segons la Guàrdia Urbana. "Avui hem donat la sisena lliçó de civisme i democràcia", ha assegurat el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, en acabar la concentració ciutadana, "i la setena serà l'1-O: la nostra llei és la llei del nostre Parlament. L'1-O votarem", ha sentenciat. La Delegació del govern espanyol ha rebaixat la xifra dels assistents a 350.000, mentre que Societat Civil Catalana parla de 225.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les estelades onejaven sobre els caps al llarg de tota la manifestació, tot i que també s'han vist banderes de la Unió Europea. "El que s'ha d'entendre és que la gent vol votar", ha afirmat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha reivindicat la ferma voluntat del govern de celebrar el referèndum: "No tinc por a ser detingut". En canvi, fonts de la Moncloa han assegurat a EFE que "la majoria dels catalans no ha volgut participar en la coartada d'un procés il·legal i liderat pel sector més radical de la política".

Cargando
No hay anuncios

Moments abans des 17.00 h de la tarda, els assistents han fet un minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, seguit d'un llarg aplaudiment i de crits d'"independència". Tot seguit, l'Orfeó Català ha interpretat 'Els segadors', i Els Amics de les Arts han fet sonar 'Louisiana' acompanyats per la coral.

Cargando
No hay anuncios

A les 17.14 h s'ha fet el compte enrere i s'ha anunciat l'inici de la Diada del Sí. Les grans lones pel 'sí' (de 16x16 metres) han començat a caminar des dels quatre extrems de la intersecció en aquell moment, fins a arribar al seu destí (la cruïlla): una amb un dibuix d'una urna, dues amb la paraula "Sí", i una tercera que demanava "Pau i llibertat". Els voluntaris han portat les lones al llarg de tot el recorregut, obrint-se pas en uns petits passadissos entre la gent. Mentre els passaven per sobre, els manifestants s'anaven posant la samarreta fluorescent de la Diada, tal com havia demanat l'ANC (tot i que molts ja la portaven posada abans). Alguns han aprofitat el retard en l'arribada de les lones per comprar la samarreta a última hora en una parada de l'ANC. Quan les pancartes han acabat el recorregut, els manifestants portaven la mateixa samarreta, i han dibuixat així un gran símbol positiu que es veia des del cel. Finalment, s'han plegat tres de les pancartes, i s'ha deixat desplegada només la de l'urna (s'entén que simbòlicament el "Sí" i la crida "Democràcia i llibertat" escrits a la resta de pancartes haurien quedat a dins de l'urna). A continuació s'ha annexionat una estelada gegantina al gran dibuix de l'urna.

"Hem de plantar cara a Rajoy", han explicat a l'ARA en Josep i la Núria (de 65 i 60 anys respectivament), que són de Vallirana i han anat a totes les manifestacions de la Diada des del 2012. Consideren que aquesta és "molt important": "Volem votar i ho farem encara que ens ho intentin impedir. La força és de la gent". Els manifestants eren gent de totes les edats. S'han vist moltes famílies, que han vingut preparades amb gorres, cadires i aigua per aguantar millor el cansament i la calor. També s'han vist alguns manifestants que han optat per portar la samarreta oficial de la Diada d'altres anys, o bé samarretes reivindicatives del Procés. Alguns fins i tot s'han posat la samarreta oficial del Barça.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el nucli de la manifestació es trobava principalment en dos carrers (passeig de Gràcia i carrer Aragó), la mobilització s'ha estès per quatre eixos, fins al carrer Casanova, els Jardinets de Gràcia, el passeig de Sant Joan i la plaça Catalunya. La manifestació s'ha dividit, a més, en trams segons la comarca de procedència dels inscrits (com cada any). L'Ainoa (38), de Teià, ha acudit a la manifestació per "lluitar per la terra, i també per expressar la nostra voluntat d'expressar-nos a les urnes". "Amb tot el que està passant, els polítics catalans necessiten el nostre suport", ha insistit la seva companya, l'Anna (27).

Cargando
No hay anuncios

Un cop les pancartes han arribat a lloc, l'acció s'ha traslladat a la plaça de Catalunya, des d'on han intervingut Jordi Sànchez, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, així com Ahmed Galai, del Quartet de Tunísia i premi Nobel de la pau, que ha reivindicat "el referèndum legítim i legal".

Cargando
No hay anuncios

Sànchez ha demanat a "Arrimadas, Albiol, Iceta i Coscubiela", que no s'amaguin "rere el soroll parlamentari per posar les urnes: poseu-vos del costat del poble de Catalunya". "Als que busqueu urnes i paperetes, sabem on són: les trobareu l'1-O en qualsevol col·legi", ha sentenciat.

Per la seva banda, Lloveras ha cridat els consistoris a "implicar-se" en la celebració del referèndum, i ha lamentat que s'estigui "amenaçant alcaldes": "En només quatre dies més de 700 ajuntaments han signat el decret de l'1-O", ha assegurat. "No ens fan por les amenaces, ens fa por decebre els ciutadans", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, la Diada ha estat marcada a Lleida per la reivindicació. Prop d'un miler de persones s'han concentrat a la plaça de la Paeria per demanar la cessió dels espais públics per votar l'1 d'octubre a l'alcalde, Àngel Ros.

A continuació, Jordi Cuixart ha recordat que "el poder emana del poble" i ha dedicat unes paraules a recordar Muriel Casals. "Volem una república de ciutadans lliures", ha insistit. En acabar les intervencions, els acords de 'La presó del rei de França', interpretats per l'Elèctrica Dharma, han fet vibrar la plaça de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Un cop ha acabat la manifestació oficial ha començat la marxa alternativa de l'esquerra independentista, amb 12.000 participants, segons els organitzadors.