DIGNITAT DEMOCRÀTICA
Política 10/10/2013

Una vintena d'entitats socials signen un “manifest contra la banalització del nazisme” i estudien emprendre accions legals

Creuen convenient actuar davant “l'elevada freqüència d'incitacions a l'odi i atacs a la memòria històrica"

ò. Gelis
1 min
CAMPANYA DE VISUALITZACIÓ 
 L'extrema dreta ha fet una crida per exhibir la seva força a Catalunya el 12 d'octubre.

BarcelonaLa Fundació Catalunya Fons, l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), la Comissió de la Dignitat i una vintena d'entitats socials més han presentat aquesta tarda en roda de premsa un manifest "per la dignitat democràtica contra la banalització del nazisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa neix després que des de les entitats firmants del manifest s'ha detectat un increment "d'incitacions a l'odi contra Catalunya i atacs a la memòria històrica", no només des de les xarxes socials, sinó també des de tribunes públiques i mitjans de comunicació. L'objectiu del manifest és denunciar que "no existeix la voluntat política de condemnar aquests actes", i preveuen actuar amb mesures civils, administratives i judicials, tant per via civil com penal. El president de la ACDDH, Robert Sabater, ha afirmat que "les persones que inciten a l'odi dient que els ciutadans de Catalunya són nazis hitlerians han de ser perseguits i inhabilitats dels seus càrrecs, demanant disculpes públiques i prenent responsabilitats". El manifest denuncia la poca actuació de la policia, el ministeri fiscal i les administracions públiques en general, que afavoreix el clima d'augment d'aquestes acusacions i declaracions, fomentant el discurs de l'odi i la xenofòbia.

Des de les entitats es pretén actuar en la mateixa direcció de la Decisió Marc de la Unió Europea (2008/913/JAI del Consell), que obliga l'estat espanyol a legislar per perseguir el discurs d'odi i banalització del nazisme i alhora actuar en defensa de l'honor i la dignitat de les persones físiques, jurídiques i col·lectius afectats per aquests insults i vexacions.

Les entitats signatàries obren des d'avui un període d'adhesions per tal que es puguin sumar més entitats a aquesta iniciativa.

stats