PARLAMENT
Política 28/10/2022

El diputat de Vox Antonio Gallego deixa el grup al Parlament i passarà a ser no adscrit

La decisió arriba un mes després d'haver estat apartat com a portaveu adjunt de la formació al Parlament

2 min
Antonio Gallego, en una roda de premsa al faristol del Parlament. Imatge del 9 de novembre de 2021.

BarcelonaEl diputat de Vox al Parlament Antonio Gallego surt del grup d'extrema dreta a la cambra i passarà a ser diputat no adscrit, tal com ha pogut saber l'ARA. La decisió arriba un mes després d'haver estat apartat com a portaveu adjunt de la formació al Parlament per situar Sergio Macián en el seu lloc. Se li va oferir a canvi liderar dues comissions més, però ho va rebutjar. Gallego és el diputat més experimentat de Vox i el que signava més iniciatives parlamentàries, però segons diverses fonts consultades ara estava en una actitud de "braços caiguts" per fer visible el seu descontentament amb la decisió del partit, fins al punt que dimarts va rebutjar participar en un acte de PIMEC i va haver de ser substituït pel portaveu, Joan Garriga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la direcció expliquen que el canvi de portaveu es devia simplement a la voluntat de reforçar el discurs sobre seguretat que lidera Macián al Parlament. Amb tot, altres veus consultades apunten a discrepàncies tant amb el líder, Ignacio Garriga, com amb la seva mà dreta, Joan Garriga, i parlen de "xoc" per diferències estratègiques. Actualment es limitava a les seves tasques com a portaveu de la comissió d'economia i hisenda, i era membre de la comissió d'estudi sobre el deute històric de l'Estat amb Catalunya. Una de les crítiques internes a Vox és que absolutament totes les iniciatives, intervencions i posicionaments dels seus diputats hagin de passar per la revisió de Madrid, cosa que els resta autonomia.

En un dur comunicat enviat internament i signat per Gallego, al qual ha tingut accés l'ARA, argumenta la seva decisió. "No compto amb la confiança ni el suport de la direcció del grup ni del partit –ha explicat–. Arribats a aquest punt, no trobo la motivació necessària per seguir aportant el meu granet de sorra". Assegura que es veu incapaç de "superar l'apatia", no té "al·licients professionals" i no troba "la manera de transmetre amb llibertat" les seves diferències amb "alguns punts del missatge polític del partit". Es mostra dolgut pel fet que se l'apartés del càrrec i assegura que té "serioses dificultats per adoptar l'obediència cega" i acceptar "la humiliació com a mètode de correcció". Acusa la formació de voler-li donar un rol de "diputat d'usar i llençar" i afirma que a partir d'ara buscarà "nous reptes professionals".

La formació ha confirmat la notícia. "És una decisió personal i la respectem", assenyalen des del partit, però recalquen que "els votants de Vox han triat aquest escó perquè defensi les idees de Vox": "Catalunya té problemes molt importants i urgents per atendre i en això està Vox". Amb la sortida de Gallego del grup, Vox es quedarà amb 10 diputats al Parlament, tot i que es manté com a quarta força a l'hemicicle. El fins ara portaveu adjunt de la formació d'extrema dreta, per la seva banda, passarà al grup mixt, juntament amb els tres diputats del PP, partit del qual Gallego havia format part abans del seu pas a Vox.

stats