CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 25/07/2015

La direcció de la CUP promou Baños com a candidat

Laia Vicens
2 min
El periodista Antonio Baños ho té tot de cara per ser el candidat de la CUP el 27-S.

BarcelonaGir de 180º a pocs dies d’escollir candidat de la CUP per al 27-S. Un canvi de reglament a les primàries de la formació erigirà, amb tota probabilitat, el periodista i membre de Súmate Antonio Baños com el cap de cartell de la CUP - Crida Constituent. De fet, així ho promou el secretariat nacional de la formació. Com? 48 hores abans d’escollir els candidats, la nova direcció de la CUP, triada a Castelló l’11 de juliol, va proposar un equip tancat, que es podrà votar en bloc, per encapçalar la llista per Barcelona: Antonio Baños, Anna Gabriel (coordinadora al Parlament i membre destacada d’Endavant), Josep Manel Busqueta (economista i l’únic dels cinc noms que no estava entre els candidats a les primàries), Gabriela Serra (dirigent històrica i impulsora del manifest Crida Constituent ) i Albert Botran (exregidor a Molins de Rei i membre del secretariat de la CUP).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta inicial eren primàries obertes -als militants de la CUP, als de les altres formacions que integren la candidatura (Poble Lliure, Endavant, En Lluita, Arran i Corrent Roig, entre d’altres) i als simpatitzants inscrits en un cens- per escollir la llista d’entre els 44 candidats proposats en assemblees obertes. Amb aquesta fórmula s’havien d’escollir els 10 primers per Barcelona i els 5 primers per Lleida, Tarragona i Girona. Ahir, però, es va revisar el procediment i a Barcelona hi haurà dues opcions: d’una banda, la proposta del secretariat -els cinc primers noms són la proposta tancada i bloquejada i els cinc següents s’escolliran obertament-, i de l’altra, es podrà triar de manera oberta els 10 primers. A Girona, Lleida i Tarragona hi haurà dues urnes: una per votar els 5 primers llocs de cada demarcació i una altra per al cap de cartell de Barcelona (en aquesta votació es podrà triar Baños o bé un altre candidat).

Segons un comunicat de la CUP, es busca evidenciar la “pluralitat” i el “caràcter multidisciplinari” de la llista, així com el “compromís d’incloure paràmetres de gènere, territori i socials”. El canvi endarrereix el calendari, i els resultats definitius no se sabran fins a la setmana que ve.

El protagonisme d’Endavant

Així, si no hi ha cap daltabaix, Baños serà cap de cartell. La giragonsa d’ahir l’entronitzarà després d’un pacte entre els sectors de l’esquerra independentista. En algunes assemblees, com la de Molins de Rei, que es va queixar formalment, no ha agradat que el secretariat nacional faci una proposta i han demanat un consell polític extraordinari per mantenir el format original. Endavant, que ja ha situat Gabriel de dos en el pacte intern a la direcció, es veia amb força per afermar el seu protagonisme a la llista electoral de la formació per al 27-S.

stats