Política 04/07/2017

La direcció de JxSí recorda als seus diputats que el compromís amb la llei del referèndum no pot tenir fissures

Puigdemont trasllada al grup parlamentari els motius del cessament de Baiget: en aquests moments ningú pot tenir dubtes

Aleix Moldes
2 min
El Parlament debat la moció de la CUP sobre la declaració de ruptura del 9-N

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han presentat aquest dimarts la llei del referèndum d'autodeterminació i ara els diputats sobiranistes seran directament els responsables que els detalls de l'1-O arribin a tota la ciutadania de Catalunya. La direcció de JxSí ha reunit a la tarda tot el grup parlamentari per comunicar-los que, cadascú al seu territori, hauran de presentar el referèndum i resoldre els dubtes que els plantegin els ciutadans. I encara més: el president del grup, Jordi Turull, i la portaveu, Marta Rovira -dos dels principals responsables de la llei del referèndum- han recordat als diputats que hauran d'aprovar la llei al Parlament tan bon punt es presenti i que no hi pot haver fissures. Diverses fonts consultades per l'ARA expliquen que, fins i tot, han recomanat que qui dubti del seu compromís amb l'1-O ho digui immediatament i prengui una determinació al respecte.

El cessament del ja exconseller d'Empresa, Jordi Baiget, ha planat sobre la reunió del grup parlamentari des del principi. De fet, el primer a parlar ha sigut el president del Govern, Carles Puigdemont, que ha explicat els motius de la decisió que va prendre aquest dilluns a la tarda. "En aquests moments ningú pot tenir dubtes", ha remarcat segons expliquen fonts presents en la reunió. Puigdemont ha subratllat que, malgrat que Baiget havia sigut un bon conseller, li havia perdut la confiança. Els dubtes que l'exconseller d'Empresa va expressar sobre l'1-O en una entrevista a 'El Punt Avui' van ser el detonant per forçar-lo a plegar del càrrec. Puigdemont ha acabat sent ovacionat i ha abandonat la reunió abans que Turull i Rovira prosseguissin.

La reunió d'aquest dimarts a la tarda també ha servit perquè els diputats coneguin de primera mà algunes de les qüestions sobre el referèndum que el Govern explicarà a partir de les 19.30 h al Teatre Nacional de Catalunya. Els responsables de comunicació del Govern, Jaume Clotet i Miquel Martí Gamisans, els han apropat algunes de les qüestions rellevants. De fet, seran els diputats els qui hauran d'anar pel territori explicant els detalls de l'1-O. Durant la trobada se'ls ha repartit un sobre a cadascun amb diverses targetes informatives. En totes hi ha missatges clars per ajudar-los a resoldre els dubtes dels ciutadans. "Els col·legis electorals seran els mateixos que en les eleccions", diu un dels missatges. La majoria insisteixen en la "normalitat" del procés electoral. "Tot es farà com sempre", és el leitmotiv del discurs dels impulsors de la llei del referèndum.

La web www.garanties.cat es posarà en marxa a les pròximes hores. Els internautes podran accedir a la llei del referèndum i també a "les 50 preguntes més freqüents".

Els diputats -la majoria no han conegut el contingut de la llei fins aquest mateix dimarts per evitar filtracions- han formulat les preguntes que han considerat pertinents. "Quin serà el paper dels secretaris municipals? Cap; hi haurà problemes amb el cens? Cap". Per a més informació, l'acte d'aquest vespre al TNC.

stats