Política 13/10/2020

El Govern assistirà a la conferència de presidents autonòmics del 26 d'octubre però no concreta qui hi anirà

La portaveu deixa en l'aire si hi participarà Aragonès com a president substitut

Núria Orriols
3 min
Els membres del Consell Executiu amb Budó i Aragonès al capdavant aquest dimecres

BarcelonaEl Govern assistirà a la conferència de presidents autonòmics del dia 26 d'octubre. Ara bé, la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, no ha concretat qui hi participarà com a representant de la Generalitat. "Si estan en joc els interessos dels catalans, el Govern hi serà", ha dit la portaveu després de la reunió del consell executiu d'aquest dimarts. Es tracta d'una trobada amb tots els líders autonòmics en què hi serà present la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per parlar sobre el repartiment dels fons europeus, dels quals a Espanya li pertocarien 140.000 milions d'euros (la meitat préstecs i l'altra meitat transferències).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé d'acord amb la llei de presidència li pertocaria al vicepresident, Pere Aragonès, assistir-hi –és qui assumeix les facultats del cap de l'executiu si està inhabilitat i també la màxima autoritat en la interlocució amb l'Estat–, Budó ho ha deixat en l'aire.

"Ningú posa en dubte les competències de ningú, ni he parlat de ser més competent que ningú, però no hi ha president i el Govern ha de decidir quin representant va a aquesta reunió", ha dit Budó sobre l'assistència del president substitut a la reunió, però ja s'entreveu un altre conflicte entre JxCat i ERC en termes de representativitat de l'executiu.

https://www.ara.cat/politica/Ramon-Tremosa-contrapes-Aragones-Govern_0_2543745645.htmlRamon Tremosa, l’ombra de Pere Aragonès al Govern

Un dels consellers que ja havia expressat la voluntat que el Govern hi assistís és el responsable d'Empresa i exeurodiputat, Ramon Tremosa, que precisament està en competència constant amb el viceperesident Aragonès. De fet, ja han topat dues vegades des que Tremosa va prendre possessió del càrrec el 3 de setembre: per si la Generalitat havia de demanar un préstec al Mecanisme d'Estabilitat Europeu (Mede) i per un fons d'inversió de nova creació de la Generalitat.

En els propers dies l'executiu determinarà, doncs, quin membre envia a Madrid, una decisió que previsiblement també es tractarà en l'espai de coordinació creat entre JxCat i ERC després de la inhabilitació de Torra. En aquest espai hi són presents Aragonès, Budó, Tremosa i també membres dels partits i els grups parlamentaris, com Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC) i Elsa Artadi i Albert Batet (JxCat).

La darrera trobada de presidents autonòmics va ser a la Rioja el 31 de juliol, i el llavors president, Quim Torra, va declinar assistir-hi per falta de concreció en l'ordre del dia i per l'assistència del rei Felip VI.

Budó, disposada a reunir la taula de diàleg abans de les eleccions

D'altra banda, Budó també s'ha mostrat partidària d'anar a un altre fòrum: la taula de diàleg. A l'espera de reunir-se des del gener, la portaveu ha dit que el Govern només hi anirà "si hi ha voluntat real" de parlar del dret a l'autodeterminació i de l'amnistia. "Si és així, no hem d'esperar a noves eleccions", s'ha reafirmat, malgrat que dies enrere el vicepresident, Pere Aragonès, es va mostrar escèptic sobre la possibilitat que la taula es trobés abans de les eleccions del 14 de febrer.

Inici de la "segona onada"

El consell executiu ha celebrat aquest dimarts la seva reunió setmanal, que ha estat marcada per l'auge de la pandèmia del coronavirus. Només començar la roda de premsa, la portaveu ha mostrat la "preocupació" de l'executiu davant de l'augment dels contagis i ha assegurat que Catalunya es troba a "l'inici de la segona onada" de covid-19. Per això, ha anunciat que aquest dimecres el Govern concretarà noves restriccions per intentar contenir la pandèmia. Es tracta de mesures, que no ha especificat, que aniran dirigides a reduir la mobilitat dels ciutadans i la interacció social. En els darrers dies ha augmentat el risc de rebrot a Catalunya, que ja supera els 300 punts.

stats