Política 23/05/2020

Torra reclamarà a Sánchez 40 mesures econòmiques i socials per a la recuperació de Catalunya

El president de la Generalitat visitarà la conca d'Òdena la setmana que ve per primera vegada

Mireia Esteve
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest matí

BarcelonaHores abans que torni a tenir lloc, aquest diumenge, la videoconferència setmanal de presidents autonòmics, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que demà traslladarà al president espanyol, Pedro Sánchez, fins a 40 mesures que els diferents departaments del Govern han consensuat i que consideren totalment imprescindibles per a la reconstrucció social i econòmica de Catalunya. En una declaració institucional, Torra també ha explicat que de cara a la setmana que ve té previst visitar la conca d'Òdena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les mesures que Torra traslladarà a Sánchez van des de reclamar el deute de l'Estat amb Catalunya, que el president va xifrar en fins a 9.000 milions d'euros (des del previst per la disposició addicional tercera de l'Estatut fins als diners pendents de la llei de la dependència) fins a exigir el pagament dels ajuts pendents pel temporal Gloria. Tot plegat, el president de la Generalitat ho ha emmarcat en sis objectius. D'una banda, ha tornat a reclamar el retorn de competències a l'Estat i ha reiterat que, fins que no tornin a Catalunya, s'oposaran a prorrogar l'estat d'alarma. També ha avisat que, en aquesta etapa de desescalada, el Govern continuarà basant totes les decisions en "criteris sanitaris" i obviarà, ha dit, qualsevol pressió de "lobis econòmics". A més, ha tornat a demanar que la Generalitat recuperi la capacitat de gestió durant tota la desescalada. El president també exigeix a Sánchez que faci públics els "índexs i indicadors" que fan servir per valorar els canvis de fase.

Per afrontar el que ha anomenat "emergència econòmica", Torra ha avisat que no "tolerarà cap retallada" i ha receptat més endeutament i transferències directes a sectors com el turisme, el comerç i la cultura. "També s'han de prorrogar tots els ERTO els mesos que sigui necessari", ha exigit el president, que també ha demanat que l'Estat pagui als treballadors que encara no han cobrat. El president també ha tornat a exigir la suspensió de totes les quotes i impostos per als autònoms.

A la reunió d'aquest diumenge, Torra també tornarà a reclamar a Sánchez una transferència de 4.000 milions d'euros, els diners que la Generalitat ha calculat que costarà la crisi sanitària del covid-19. Però no només això, també tornarà a exigir un augment del topall de dèficit del 2% i eliminar el dèficit fiscal i que els ajuntaments puguin fer servir el seu superàvit per afrontar la crisi sanitària. A més, Torra demana que, abans que acabi el maig, es distribueixin els 10.000 milions d'euros per compensar els costos generats pel covid-19 -la Generalitat calcula que a Catalunya n'hi toquen 2.300 milions-.

D'altra banda, el president s'ha congratulat perquè el govern espanyol hagi fixat una data per començar a pagar la renda bàsica, però ha lamentat el retard. En un principi estava prevista per al mes de maig i avui Sánchez ha anunciat que finalment es començarà a cobrar a partir del mes de juny. Torra també veu imprescindible que l'Estat reactivi els 215 milions d'euros destinats a polítiques actives d'ocupació i que creï un fons de 500 milions d'euros per al transport públic.

Consensuar l'obertura d'escoles amb tots els agents

D'altra banda, Quim Torra també va posar deures al seu propi Govern per fer una obertura d'escoles consensuada amb tots els agents implicats i ha recordat que el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ja s'ha reunit amb els grups parlamentaris. El president ha explicat que de cara als pròxims dies té previst fer-ho amb tots els actors implicats en aquesta reobertura de centres i ha posat en valor el "diàleg" amb els centres educatius com el camí a seguir.

stats