Política27/10/2020

El Govern reclama a Sánchez capacitat total per decretar confinaments domiciliaris

No aclareix les noves restriccions contra el virus però avisa que "no seran mesures de relaxació"

Quim Bertomeu

BarcelonaEl Govern ja preveu endurir les restriccions per lluitar contra el coronavirus i, tal com està definit ara mateix l'estat d'alarma, considera que no té prou marge per decidir amb total llibertat quines d'aquestes mesures són les idònies. Ho ha explicat aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, a la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Budó ha argumentat que, tot i que s'hagi ampliat respecte a l'estat d'alarma que es va decretar a la primavera, la capacitat de les comunitats per prendre decisions "fa curt" en l'actual escenari de rebrot de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La també consellera de la Presidència en funcions ha escollit un exemple concret per denunciar aquesta situació: ara mateix, ha dit, la Generalitat no podria confinar els ciutadans a casa seva sense una autorització externa. "Si ens trobéssim en el cas de prendre mesures que restringissin la mobilitat domiciliària necessitaríem que el govern de l'Estat ens ho autoritzés o que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hi resolgués favorablement", ha lamentat. Budó no ha volgut detallar quines noves mesures es prendran fer fer front al coronavirus, però sí que ha anticipat en quina línia podrien anar: "No seran mesures de relaxació. No es pot descartar mai cap escenari. Tot és damunt la taula".

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les decisions que no pot prendre el Govern amb l'actual marc legislatiu és obligar les empreses a implementar el teletreball i evitar així el desplaçament dels treballadors. Així ho ha assegurat la portaveu, intentant posar fi a les contradiccions en què ha caigut l'executiu en les últimes hores. Per a Budó, amb la normativa actual a la mà el teletreball "no és obligatori però esdevé un deure de les empreses". Aquest matí el conseller de Treball, Chakir el Homrani, deia el contrari i, hores després, encara ho mantenia.

Cargando
No hay anuncios

No hi ha "cops de colze"

No és la primera vegada que la Generalitat fomenta una certa confusió a l'hora de comunicar decisions o opinions. Aquest dimarts Budó ha sigut preguntada per la qüestió i ha admès que, si algun ciutadà sentia que era així, s'havia de corregir: "Si les comunicacions del Govern han generat confusió, no podem estar satisfets".

Cargando
No hay anuncios

La gestió de la pandèmia també ha generat múltiples episodis de tensió entre els dos socis del Govern, ERC i JxCat. Divendres passat, per exemple, no es posaven d'acord sobre quin dels dos partits havia considerat que era oportú demanar l'aplicació de l'estat d'alarma i ara hi han tornat amb el conflicte del teletreball. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, va arribar a afirmar dilluns de que hi havia "cops de colze" entre partits. L'endemà, Budó no ha volgut fer més gran la ferida i ha assegurat que no s'havia tractat a la reunió de l'executiu: "Ni cops de colze ni especulacions. No em consten i no n'hem parlat".

Cargando
No hay anuncios

Precisament aquest dimecres es compleix el primer mes des que Quim Torra va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem per no haver despenjat la pancarta en suport als presos polítics del balcó de la Generalitat. Budó ha aprofitat la data per criticar la decisió dels magistrats, però ha defensat que el Govern se n'està sortint en la gestió diària contra el covid. "Malgrat no tenir president, gestionarem la pandèmia fins que sigui el moment i es puguin celebrar eleccions", ha conclòs.

67 milions del fons de contingència per a Educació

En aquest context, el Govern ha anunciat una nova injecció de diners per a alguns dels sectors més afectats per la crisi. La decisió més important ha sigut agafar 67 milions del fons de contingència, previst als pressupostos per afrontar imprevistos, i dedicar-los a diferents àmbits de l'educació. Quinze milions, per exemple, seran per als consells comarcals per a ajudes a les targetes moneder i per a indemnitzacions a empreses que prestaven serveis de menjador escolar. Al marge d'aquesta partida, la Generalitat també ha decidit posar dos milions per als comerços de Barcelona i altres municipis turístics i 1,1 milions al programa de viabilitat empresarial de Pimec. Aquest dimarts també s'ha parlat de diners al consell de ministres, que ha tramitat l'esborrany de pressupostos generals de l'Estat per a l'any vinent. Per mirar d'aprovar-los, ERC i JxCat podrien ser decisius. Budó ha promès mirar-se'ls "amb lupa" però no ha garantit res.