Política 12/04/2019

El govern espanyol considera "inacceptable" i "infame" l'incident d'Álvarez de Toledo a la UAB

Celaá deixa enrere els divendres socials per la neutralitat amb què l'executiu ha d'afrontar el 28-A

Ot Serra
3 min
Les ministres Reyes Maroto, Isabel Celaá i Dolores Delgado durant la roda de premsa posterior al consell de ministres aquest divendres

MadridPrimer consell de ministres en campanya electoral i, per tant, de perfil baix. La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celaá, ja va anunciar fa una setmana que els "divendres socials" que han caracteritzat la precampanya quedaven apartats, atesa la neutralitat que demana el compte enrere cap al 28 d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La campanya va començar ahir amb un incident que Celaá no ha volgut ignorar i ha qualificat d"'infame" l'intent d'un grup d'estudiants d'impedir que la candidata del PP al Congrés per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, entrés en un acte organitzat per l'entitat S'ha Acabat. "La universitat és el lloc on cal convèncer amb la intel·ligència i la paraula i no amb la força bruta", ha afirmat la portaveu citant Miguel Unamuno, i ha qualificat de "literalment inacceptable" l'episodi perquè és "contrari al que representa la política". La ministra ha afegit que és "lamentable" i denunciable també pel fet que s'intentés "impedir expressar-se" a Álvarez de Toledo "amb força aparent".

Malgrat la posició que ha de mantenir l'executiu durant aquest període, aquest divendres ha aprovat algunes mesures com l'ampliació de la plantilla orgànica del ministeri fiscal i la creació de 75 unitats judicials. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha subratllat que s'han generat nou places a la Fiscalia Anticorrupció per combatre aquest tipus de criminalitat, i també se n'ha obert una a la Fiscalia del Tribunal de Comptes. Precisament aquest òrgan ha agafat protagonisme els últims anys per la repressió econòmica al 9-N del 2014, i ara investiga també l'1-O.

La possible malversació de fons és una línia que el govern espanyol controla en relació al Diplocat, que aquest divendres s'ha posat en marxa amb el nomenament de la nova secretària general. Responent als periodistes, Delgado ha asseverat que l'executiu està "expectant" i "segueix els moviments" d'aquesta institució per si alguna de les seves activitats "excedeix" les permeses. La ministra de Justícia també ha estat interpel·lada per les declaracions de Pablo Iglesias sobre els indults i ha subratllat, en referència a la causa del Procés, que no es pot fer "justícia-ficció" perquè aquesta mesura "no es pot preveure fins que no hi hagi una sentència condemnatòria ferma".

La Junta Electoral obliga la UAB a retirar murals i pintades independentistes

Respecte als incidents d’ahir, la Junta Electoral Provincial de Barcelona també s’ha posicionat. Aquest divendres ha estimat un recurs de l’associació unionista S'ha Acabat! que havia organitzat la xerrada on participava Cayetana Álvarez de Toledo i ha obligat la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a esborrar "en el termini més breu possible" els murals i pintades amb "símbols partidistes", com "el llaç groc i la bandera estelada". També ha fet referència a aquelles pintades de "signe partidista" que es puguin identificar amb alguna de les candidatures presentades per al 28-A.

L'ordre, adoptada amb un vot particular en contra, respon al recurs presentat per l'associació en contra l'acord de la Junta Electoral de Zona de Sabadell, que acordava no obligar la UAB a esborrar les pintades. La Junta admet que tot i que les pintades les han fet "tercers sense autorització de la UAB", en la seva resolució es considera que és la universitat qui ha de preservar el principi de neutralitat i igualtat durant el període electoral.

Entre les pintades denunciades, que ara hauran de ser esborrades, hi ha una imatge del cap de llista d'ERC al 28-A, Oriol Junqueras; frases com 'llibertat presos polítics', 'només la independència ens farà lliures' o paraules com 'independència' o 'socialisme'.

stats