Política 20/03/2018

L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, al Consell de Drets Humans de l'ONU: "Espanya ha vulnerat el dret a l'autodeterminació"

L'ambaixador espanyol l'acusa de "manipular" i de tenir objectius "secessionistes il·legals"

Núria Orriols
2 min
L'eurodiputat d'ERC Solé, al Consell dels drets humans de la ONU: "Espanya ha vulnerat el dret a l'autodeterminació"

GinebraL'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha pogut intervenir davant el plenari del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides aquest dimarts per defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i denunciar la "repressió" dins l'estat espanyol. Ho ha fet durant un minut i mig –gràcies al temps que li ha cedit una ONG– davant del representant d'Espanya en el Consell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Espanya va vulnerar el dret de l'autodeterminació l'1 d'octubre", ha assegurat, un dret reconegut en el Pacte de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides. "El va violar quan va utilitzar la força de manera desproporcionada contra els votants que pacíficament i democràticament intentaven exercir el seu dret a l'autodeterminació", ha constatat.

Seguidament, ha explicat que com a conseqüència del referèndum, l'estat espanyol ha iniciat procediments penals contra els dirigents independentistes per rebel·lió i sedició i que ha tingut una reacció "autoritària" que ha derivat en la vulneració del dret a la llibertat d'expressió i de reunió.

"Fa uns mesos, els membres del Govern i dos líders civils independentistes van ser tancats a la presó i acusats de delictes irracionals", ha considerat, en al·lusió als consellers que es van quedar a Catalunya i als Jordis. "Hi ha presos polítics perquè volen exercir el dret a l'autodeterminació [...]. Els defensors dels drets humans no ho haurien de permetre mai", ha sentenciat.

Espanya replica: "Són afirmacions esbiaixades i de naturalesa política"

Minuts més tard de la intervenció de Solé, l'ambaixador adjunt d'Espanya davant l'ONU a Ginebra, Victorio Rodó, ha replicat que el Consell no és el fòrum adequat per a afirmacions de Solé que ha titllat d'"esbiaixades i de naturalesa purament política". La normativa del debat permet que els estats puguin prendre la paraula si els al·ludeix directament alguna intervenció.

Davant l'auditori, Rodó l'ha acusat de voler obtenir objectius "polítics excloents i il·legals".

"Es fa un flac favor a la causa dels drets humans si permetem que aquests es puguin manipular de forma interessada per argumentar plantejaments o posicions ideològiques secessionistes il·legals", ha recalcat.

També ha assegurat que Espanya és un país democràtic i que "el poder judicial és independent".

El cas català, a debat en diverses conferències de la ONU

La intervenció de Solé s'ha produït minuts després que acabés la conferència sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya en una de les sales de les Nacions Unides. La diferència amb el plenari del Consell dels Drets Humans és que hi ha representats els estats i les organitzacions internacionals i, d'entrada, no estava previst que s'hi parlés de Catalunya.

Fins ara, s'han fet dues conferències sobre el cas català en una de les sales de la ONU, que solen acollir a les organitzacions internacionals no governamentals. Dilluns va ser el torn de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, on hi havia el president Carles Puigdemont entre el públic. Aquest dimarts s'ha parlat sobre l'autodeterminació amb dos experts en la matèria i l'expert independent de les Nacions Unides Alfred de Zayas, que també ha defensat l'autodeterminació de Catalunya.

stats