Política 27/01/2021

Es dispara el vot per correu: ja s'han superat les sol·licituds del 2017 quan encara queden deu dies

El termini per demanar-lo està obert fins al 5 de febrer

2 min
Es multiplica el vot per correu electrònic

BarcelonaEn temps de pandèmia, es dispara el vot per correu. Quan encara falten deu dies perquè s'acabi el termini per poder votar als comicis del 14-F a través d'aquest mecanisme, 84.001 persones ja han sol·licitat poder fer-ho, segons dades de la Generalitat. És una xifra rècord si ho comparem amb les eleccions al Parlament del desembre del 2017. Llavors, quan quedava el mateix temps per tancar la via postal, ho havien demanat 46.050 persones. És a dir, per ara les sol·licituds han augmentat un 82%. De fet, ara mateix ja hi ha més peticions que les que hi va haver en total ara fa tres anys (78.876), tot i que encara queden deu dies per demanar el vot.

A quaranta dies de les eleccions, el ritme de sol·licituds ja s'havia disparat i havia arribat a quadruplicar les xifres de les eleccions del 21 de desembre del 2017. El departament d'Acció Exterior havia registrat 12.000 peticions davant les 3.000 de fa tres anys quan faltaven els mateixos dies per les eleccions. Deu dies més tard, la velocitat s'havia alentit relativament i les sol·licituds havien passat a multiplicar-se per tres: unes 34.700 persones havien fet la petició, mentre que el 2017 ho havien fet poc més de 10.000 persones (segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística). Era just quan faltava un mes per al 14-F i els dubtes sobre l'ajornament electoral planaven amb força sobre el panorama polític. De fet, dos dies després el Govern firmava el decret que suspenia els comicis i els traslladava al 30 de maig.

Ara, però, amb la decisió del TSJC de mantenir les eleccions mentre no resolgui sobre el fons de la qüestió (la data límit és el 8 de febrer), el ritme ha tornat a créixer, sobretot tenint en compte els indicadors preocupants de la pandèmia. Per al Govern és una bona notícia. Des de fa mesos intenta fomentar el vot anticipat per evitar aglomeracions als col·legis electorals i, per tant, reduir el risc de contagi. De fet, la conselleria d'Acció Exterior ha fet un comunicat en què recorda que en l'actual convocatòria el vot per correu inclou millores per facilitar-lo. Per exemple, es pot sol·licitar per via telemàtica –mitjançant el certificat digital corresponent– per evitar el desplaçament físic a l'oficina de correus. De les 84.001 peticions, el 40% (32.755) ho han fet així. A més, en aquests comicis per primera vegada la ciutadania tindrà la possibilitat d’entregar el vot directament al treballador de Correus que li entregui la documentació electoral al domicili. És el que el Govern anomena el vot sense sortir de casa. L'augment de la via postal s'ha intensificat els últims dies: només entre el 25 i el 26 de gener es van registrar 27.000 sol·licituds.

Tot i les xifres rècord que permeten alleugerir la densitat als punts de votació, és de preveure que de cara al 14 de febrer la majoria de gent exerceixi el vot presencialment. El cens que pot votar als comicis al Parlament és de 5,6 milions de persones. Per tant, només l'1,5% del total d'electors, per ara, han demanat votar per correu. El principal maldecap de la Generalitat de cara a la jornada de votació és garantir la seguretat sanitària i evitar l'acumulació de gent als col·legis. És per això que aquest dimecres el Govern ha insistit que encara hi ha temps per votar via postal fins al 5 de febrer.

Quins són els passos per votar per correu?

Sol·licituds fins al 5 de febrer
  • El termini per sol·licitar el vot per correu venç el 5 de febrer i les peticions es poden fer de dues maneres. D'una banda, anant a l'oficina de Correus ensenyant qualsevol document identificatiu (es pot demanar cita prèvia des de la web, per telèfon o des de l'app de Correus). D'altra banda, per primera vegada aquest any es permet fer la sol·licitud per via telemàtica a través de la web de Correus i utilitzant un certificat electrònic, com el DNI electrònic o l'idCat.
Es pot votar fins al 12 de febrer
  • Les persones que hagin fet les sol·licituds poden votar fins el 12 de febrer. Aquest any, per primer cop, quan el carter entregui la documentació al domicili, es podrà esperar i emportar-se el vot dels electors que ho vulguin. Si no es vol entregar en aquell moment el vot, es podrà enviar a través d'un correu certificat des de l'oficina de correus. Aquest tràmit no cal fer-lo de forma personal.
stats