Illa anuncia que la gerent del Parc de Salut Mar serà la seva consellera de Salut si governa

Olga Pané se suma a Maurici Lucena en la llista de noms d'un hipotètic executiu socialista

2 min
Salvador Illa aquest migdia.

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha presentat aquest dimecres la seva segona proposta de cara a un hipotètic Govern liderat pels socialistes després del 14 de febrer. La setmana passada, hores abans de l'inici de la campanya, va apostar per l'actual president d'Aena, Maurici Lucena, com a possible vicepresident i conseller d'Economia. I avui ha explicat que la seva opció per liderar la conselleria de Salut és Olga Pané, gerent del Parc de Salut Mar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El socialista no amaga el seu objectiu en aquesta cursa electoral: perfilar-se com l'opció alternativa a un executiu independentista amb un programa centrat en la gestió de la pandèmia, l'economia i la "reconciliació" entre catalans –que s'ha de donar a partir del "diàleg dins els marges de la llei"–. Posant noms sobre la taula, Illa busca "simbolitzar" la seva voluntat de "gestionar" amb "professionals servidors públics en les àrees més rellevants del Govern", tal com ha dit. "En l'àmbit sanitari, una servidora pública de la sanitat catalana; en l'àrea d'Economia i Hisenda, un economista reputat", ha recalcat.

Illa, que al llarg de la campanya ha aixecat la bandera del "realisme", ha presentat les principals cares d'un possible Govern malgrat que les enquestes no preveuen que pugui assolir una majoria absoluta. Si arriba a guanyar les eleccions, tot apunta que haurà de pactar. Preferiblement, tal com ell mateix ha manifestat, amb Catalunya en Comú Podem. Precisament aquesta tarda la número u de la formació lila, Jéssica Albiach, es mostrava molt crítica amb les formacions que han obert el meló de qui encapçalarà el departament de Salut –JxCat també s'ha mostrat disposat a dirigir-lo–. La candidata ha titllat aquests moviments de "subhasta de qui encapçalarà el departament" i ha recalcat que "el més important no és només parlar dels noms, sinó parlar de quines polítiques s'han de fer". "S'estan postulant noms, però no sabem amb quines intencions", ha lamentat, tal com informa Mireia Esteve.

Olga Pané en el moment en què l'ARA va atorgar el premi Tatiana Sisquella a l'Hospital del Mar

Gestora experimentada en Salut

Pané, de 64 anys i metge, té experiència en la gestió del sector sanitari. A més de gerent del Parc de Salut Mar –un organisme que incorpora l'Hospital del Mar, el de l'Esperança, el Centre Sociosanitari Fòrum i el Centre de Salut Mental Emili Mira–, és consellera delegada del Laboratori de Referència de Catalunya i de la societat Imatge Mèdica Intercentres. En paral·lel, és presidenta de la Fundació Bonanova, una escola que ofereix graus de formació professional en l'àmbit sanitari. El 2020 va formar part del comitè d'experts per a la transformació del sistema públic de salut que es va formar per assessorar el Govern durant la pandèmia.

En el passat, Pané va ocupar altres càrrecs de rellevància: va ser gerent de l'Hospital d'Igualada i de la Fundació de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol, així com directora de la Consultoria del Consorci de Salut i Social de Catalunya, des d'on va ser consultora de projectes de reforma sanitària a l'Amèrica Llatina pel Banc Mundial i el Banc Interamericà del Desenvolupament. Anteriorment va dirigir centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut al Baix Llobregat i també de l'Àrea Bàsica de Salut de la Roca del Vallès, municipi del qual Illa va ser alcalde durant deu anys.

stats