DRET A DECIDIR
Política 30/01/2014

La FAES diu que el sobiranisme amenaça la pau

El 'think tank' difon un argumentari que alerta que el procés sobiranista "busca la ruptura, la fallida de la convivència i de la pau".

S. González / M. Colomer
3 min

Barcelona.El procés sobiranista "busca la ruptura, la fallida de la convivència i de la pau". Aquest és el diagnòstic que fa l'informe de la FAES -fundació que presideix l'expresident espanyol José María Aznar- de l'aspiració catalana a decidir el seu futur en una consulta. L'escenari que dibuixa coincideix en gran part amb el de l'informe que el ministre José Manuel García-Margallo va fer arribar a la diplomàcia espanyola per combatre el sobiranisme i que dilluns va publicar l'ARA. Però la fundació encara va més enllà perquè considera que el procés català "és un projecte ideològic radical i populista" que posa en perill la pau del país. "Ja sabem, per l'experiència del segle XX, el que un projecte populista pot arribar a significar", assegura l'argumentari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document 20 preguntes amb resposta sobre la secessió de Catalunya té per objectiu esmicolar els arguments esgrimits per reivindicar una consulta que, a parer de la FAES, no té cabuda a la Constitució. "Votar és un acte contrari a la democràcia quan no es fa d'acord amb la Constitució i les lleis vigents", estableix. L'informe no deixa de ser un intent de l'òrbita d'Aznar per marcar el pas a Mariano Rajoy, a qui en més d'una ocasió han recordat que hauria de combatre amb més duresa l'auge sobiranista. El document arriba just quan aquest cap de setmana el PP celebrarà una convenció política a Valladolid amb una divisió interna cada cop més evident.

Panorama econòmic desolador

El document dibuixa el panorama desolador d'una Catalunya "escindida". Fora de la Unió Europea automàticament, sense euro, amb aranzels, exclosa de tot organisme internacional, tenallada per "l'efecte frontera". Per fer front als aranzels, assegura, els preus dels productes catalans destinats al mercat europeu s'incrementarien un 8%, amb la corresponent caiguda de la competitivitat. A més, pronostica una caiguda d'entre el 19% i el 24% del PIB en els principals sectors, més de quatre vegades més del que ha baixat el PIB espanyol durant la crisi, i una caiguda lliure dels salaris. Tot plegat conduiria Catalunya a "una situació de feblesa crònica".

Al marge dels efectes comercials, la doctrina FAES avisa que la lliure circulació per la Unió Europea quedaria vetada per als catalans, que perdrien la nacionalitat espanyola si acceptessin la catalana, malgrat que la Constitució no permet retirar la ciutadania espanyola a qui ja la té. La FAES va més enllà i posa sobre la taula que "és raonable suposar que una part considerable dels catalans decidirien no mantenir les seves vides ni els seus negocis dins del territori d'aquest nou estat independent". Un èxode que la fundació del PP atribueix al fet que, "per a moltes empreses, seria catastròfic perdre el mercat espanyol". Tot plegat faria entrar el país, segons la fundació d'Aznar, en fallida "econòmica i social".

El document de la FAES posa de manifest que l'aznarisme està en peu de guerra i pretén influir més que mai en Rajoy. Per molt que ahir el partit intentés atribuir-ho a un conflicte d'agendes, les absències a la cimera d'aquest cap de setmana parlaran per si soles. A la trobada de Valladolid no hi serà Aznar, ni tampoc Jaime Mayor Oreja, després d'haver renunciat a ser candidat a les europees, i, per descomptat, tampoc Aleix Vidal-Quadras, ara ja a les files de Vox, el nou partit d'Ortega Lara.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, s'esforçava ahir a intentar negar la major: que l'ala més dura del partit mai no havia exhibit el seu malestar amb tanta intensitat com ara. "Una qüestió d'agenda no es pot transformar en una ruptura del partit", va argumentar per justificar l'absència d'Aznar, que té un vol d'Israel a les Filipines aquest cap de setmana. Segons la número dos del PP, ni el fet que cap membre del govern espanyol assistís a la presentació del llibre de l'expresident ni les nombroses mostres de disconformitat amb la gestió de Rajoy que Aznar ha manifestat públicament en els últims mesos hi tenen res a veure. Cospedal també va justificar que si Mayor Oreja no hi assisteix és per evitar ser el centre d'atenció i no suscitar "polèmiques i preguntes que no porten enlloc". Al seu parer, no hi ha cap "sector crític".

Querella contra Artur Mas

Fora del partit, des del flanc més conservador, la pressió contra el procés sobiranista català també augmenta. El sindicat d'ultradreta Manos Limpias té pràcticament enllestida una querella contra Artur Mas per "sedició", "coaccions i amenaces al govern de la nació", "prevaricació continuada" i "malversació". Tot plegat pel fet d'impulsar una consulta.

stats