Política 13/01/2020

El PP portarà el nomenament de Delgado al Suprem

Casado acusa Sánchez de no tenir "escrúpols" a l'hora de "polititzar la justícia"

Ot Serra
2 min
Pablo Casado durant el seu discurs en el debat d'investidura  de Pedro Sánchez

MadridDit i fet, el nou govern de coalició de PSOE i Unides Podem arrencarà amb un ull posat als tribunals. La triple dreta ja va anunciar durant el debat d'investidura que faria una dura oposició a Pedro Sánchez no només en seu parlamentària, i la decisió de situar Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat aquest dilluns dona ales a l'estratègia. El president del PP, Pablo Casado, ha anunciat que denunciarà al Tribunal Suprem el nomenament que aprovarà el consell de ministres aquest dimarts perquè, segons ell, incompleix alguns articles de l'estatut orgànic del ministeri fiscal. "Segons Sánchez, la Fiscalia General de l'Estat depèn del govern, però ara ja ha perdut les formes i el pudor perquè ha nomenat una persona que estarà al servei del partit i això ataca la separació de poders i l'estat de dret", ha afirmat davant la junta directiva del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Pel principi d'imparcialitat, el ministeri fiscal actuarà amb plena objectivitat i independència en defensa dels interessos que té encomanats", diu l'article 7. Delgado assumirà el càrrec directament després de ser ministre de Justícia arran de la moció de censura a Mariano Rajoy, en uns mesos en què ha demostrat la seva influència en l'Advocacia de l'Estat en relació a la causa contra el Procés. També després que el president del govern espanyol es vantés durant la campanya electoral que la Fiscalia "depèn" de l'executiu, tot i que després va admetre l'error.

Per al PP i Cs, que s'ha afegit a les crítiques, la decisió de Sánchez és una constatació que la idea de "desjudicialitzar la política" es farà a través de la "politització de la justícia". Per part de la formació taronja qui ha reaccionat ha sigut Edmundo Bal, exadvocat de l'Estat que va dimitir per les pressions de Delgado per canviar l'acusació de rebel·lió a sedició en el judici contra el Procés. "És una pèssima notícia per a la independència de la Fiscalia", ha lamentat Bal, que ha destacat que la institució és la "Fiscalia General de l'Estat i no la Fiscalia General del PSOE". En una conversa informal amb periodistes, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha sortit al pas de la polèmica negant la "politització de la justícia" i recordant la "solvència i professionalitat" de Delgado.

Un cas gairebé inèdit

Les associacions de fiscals i jutges de tarannà conservador han expressat un posicionament en la línia del PP i Cs, mentre que les progressistes han enaltit la figura de Delgado. Especialment la Unió Progressista de Fiscals, de la qual va formar part l'exministra. El trànsit de membre de l'executiu a Fiscal General de l'Estat és un moviment gairebé insòlit en la democràcia espanyola. L'únic cas semblant és el de Javier Moscoso, que el juliol del 1986 va abandonar el càrrec de ministre de la Presidència del govern de Felipe González després de les eleccions generals i el setembre del mateix any va ser nomenat al capdavant del ministeri públic.

stats