TRANSPARÈNCIA
Política 12/02/2013

Duran i Camacho cobren un sou del partit al marge de la nòmina parlamentària

La líder del PP farà públic l'extra, que consta però que no quantifica en la seva declaració de béns

Oriol March
3 min
SOU EXTRA DEL PARTIT Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió i secretari general de CiU, és l'únic líder polític català, juntament amb Alícia  Sánchez-Camacho (PP), que cobra un sou complementari del partit en concepte de despeses de representació i de dietes. Concretament, Duran cobra 28.848 euros extra a l'any.

Barcelona.En plena tempesta pels sobresous a la cúpula del PP documentats per la llibreta de Luis Bárcenas, els ingressos dels polítics són més a l'ull de l'huracà que mai. Quins partits paguen un sou als seus principals dirigents? ¿Reben una quantitat fixa en concepte de dietes? ¿Tenen targeta de crèdit del partit? L'ARA ha fet aquestes preguntes a tots els partits catalans i només Josep A. Duran i Lleida, secretari genera de CiU, i Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya, han admès que cobren un sou extra del partit, segons portaveus democristians i populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran cobra 28.848 euros extra a l'any, mentre que Camacho rep una quantitat extra que farà pública els pròxims dies, segons el partit. El sou orgànic de la líder popular -que cobra 82.593 euros com a diputada al Parlament- no està quantificat en la declaració que va fer al Senat el setembre del 2011. Al document hi consta que rep aquests emoluments a més dels del Senat -que acumula al sou del Parlament- i triennis com a funcionària de l'Estat. Sí que hi figuren quatre préstecs hipotecaris que paga per valor de 766.000 euros.

La resta de partits asseguren que els seus dirigents -secretaris generals, secretaris d'organització i portaveus- no veuen ni un euro en sous orgànics, a diferència del que, per exemple, feia Mariano Rajoy abans de ser president del govern amb un sou d'uns 200.000 que sumava al de diputat. A CDC, per exemple, ningú de la cúpula cobra del partit. "Fem el següent: si un dirigent ha de fer un viatge o convidar a dinar, paga ell i presenta la factura a gerència", diu un portaveu. Fan servir el mateix mètode el PSC i ERC. Entre els socialistes només estan autoritzats a cobrar sou orgànic els dirigents sense càrrec públic, però són minoria.

A ICV cap dels dirigents cobra sou orgànic i tampoc hi ha assignat cap tipus de despesa de representació o de dieta. El cap de files de Ciutadans, Albert Rivera, tampoc té sou assignat, però presenta les factures al partit en concepte de dietes.

El PP abraça ara la transparència

Després que els hagi esclatat el cas Bárcenas, els populars fan esforços per semblar transparents. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va avançar ahir que la cúpula del PP publicarà els pròxims dies les seves declaracions de renda i de patrimoni. "Els dirigents ens afegim així a l'exercici de transparència de Rajoy", va justificar Cospedal, en referència a la publicació de les dades fiscals del president espanyol, aquest dissabte. Unes dades que, per cert, van evidenciar que el PP va apujar-li el sou un 27% en els anys en què la crisi es va agreujar. La secretària general dels populars va negar-ho ahir, tot i que les dades ho deixen clar.

Aquesta iniciativa dels populars és un pas més en la lluita política que manté amb el PSOE. Els socialistes, que tot i la davallada del PP a les enquestes no remunten el vol -els beneficiats són UPyD i IU-, van presentar ahir la següent iniciativa parlamentària: que tots els càrrecs públics i polítics presentin públicament les seves declaracions de renda i de patrimoni per tal que els ciutadans "puguin comparar".

Durant la presentació de la conferència política del PSOE, la seva vice secretària general, Elena Valenciano, va reclamar que aquesta presentació de dades fiscals es fes amb un formulari únic i homologat "que sigui igual per a tothom". Valenciano considera que la publicació dels ingressos i despeses de Rajoy no va satisfer les expectatives.

Unió, a favor de les donacions

Unió, que fa unes setmanes va admetre finançament irregular a través del cas Pallerols i que està fent una col·lecta entre la militància per tornar part dels diners, va obrir-se ràpidament a escoltar les propostes del PSOE. Tanmateix, el seu secretari general, Josep Maria Pelegrí, va criticar que els socialistes vulguin prohibir les donacions d'empreses als partits. Els democristians faran un congrés extraordinari el 2014 per donar imatge de regeneració i transparència.

stats