Política 01/07/2014

Duran i Lleida creu que cal reformar tot el sistema electoral

El secretari de CiU ha advocat per "una democràcia més activa i pròxima als ciutadans"

Efe
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida es va reunir ahir amb el president  del govern espanyol, Mariano Rajoy.

PanamàEl líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit avui que és necessari "debatre" la reforma de tot el sistema electoral, no només les eleccions municipals, com ha proposat el president del govern, Mariano Rajoy. "Caldrà canviar el sistema electoral actual, que si bé ha servit durant els últims anys, permet que els partits segrestin la voluntat ciutadana amb llistes tancades", ha explicat Duran. El líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha fet aquestes declaracions a Panamà, on es troba convidat pel nou president, Juan Carlos Varela, als actes de la presa de possessió que s'han celebrat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern, Mariano Rajoy, que també es troba a Panamà pel mateix motiu, ha declarat avui que "una de les prioritats" a Espanya és la "regeneració democràtica", i ha insistit en la seva proposta que es reformi la llei electoral "perquè la gent pugui elegir directament els alcaldes".

Sobre això, Duran i Lleida s'ha mostrat d'acord en el fet que "cal debatre" la forma d'aconseguir "una democràcia més activa i pròxima als ciutadans" i l'elecció directa dels alcaldes. El líder català ha afirmat, no obstant, que també és necessari "que en els ajuntaments més petits les llistes siguin obertes, en el que seria un sistema mixt, com l'alemany"."Cal conciliar la democràcia directa amb la governabilitat", ha considerat Duran, qui ha subratllat que, "sobretot, cal tenir en compte el major consens possible".

També ha qualificat de "vergonyós" que Espanya sigui l'únic país que manté la circumscripció única a les eleccions al Parlament Europeu, cosa que ha considerat necessari canviar. El líder d'UDC ha advertit, finalment, que "seria un error" que el govern de Rajoy pactés només amb el PSOE qualsevol reforma de regeneració de les institucions democràtiques o del sistema electoral.

stats