Política 24/10/2020

El Papa alerta Sánchez del perill de les "ideologies" i demana "construir la pàtria amb tothom"

En un discurs inusual i sense mascareta, alerta que Europa pot repetir els errors dels anys 30

M.f.f.
2 min
Pedro Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, amb el Papa Francesc sense mascareta durant la reunió de poc més de mitja hora que han mantingut al Vaticà.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en part no ha reunit avui d'urgència el consell de ministres per abordar la declaració de l'estat d'alarma perquè tenia una visita oficial i esperada durant temps per la Moncloa: una reunió amb el papa Francesc al Vaticà. Sánchez hi ha anat acompanyat de la seva dona, Begoña Gómez, així com una delegació espanyola, que s'ha reunit durant poc més de mitja hora amb el pontífex. Tot i la poca distància que han mantingut segons les fotografies que ha cedit l'equip de comunicació del Vaticà, cap d'ells duia mascareta.

El Papa, en un gest ben poc usual davant una delegació d'un altre país, ha pronunciat un discurs de pocs minuts en què ha alertat del perill de les "ideologies" i la necessitat de "construir la pàtria amb tots". Parafrasejant el llibre Síndrome 1933 de l'intel·lectual comunista Siegmund Ginzberg sobre l'Alemanya prèvia al nazisme, ha alertat que les "ideologies sectaritzen, desconstrueixen la pàtria", i ha demanat "aprendre-ho de la història". "Al llibre, aquest home, amb molta delicadesa, fa una comparació amb el que està passant a Europa: atenció, que estem fent un camí semblant", ha afegit.

En aquest sentit, ha alertat que "la política no és qüestió de maniobres". La improvisació de Bergoglio ha descol·locat Sánchez. El president espanyol arribava a la reunió amb la intenció de mostrar sintonia amb el Papa després d'una setmana d'alt voltatge amb el debat de la moció de censura fallida de Vox, que va evidenciar el cordó sanitari de la resta de partits a l'extrema dreta amb la decisió in extremis del PP de votar-hi en contra.

Un missatge per al Congrés

El govern de coalició espanyol sol posar d'exemple el mandat del papa Francesc en oposició al discurs dels sectors més conservadors de l'Església espanyola. De fet, Sánchez va esmentar l'última encíclica de Jorge Mario Bergoglio en la rèplica al líder de Vox, Santiago Abascal, al debat de la moció: "Fratteli tutti". L'objectiu de la trobada era parlar de la crisi del coronavirus i dels problemes socials i econòmics que comporta des d'una perspectiva "de progrés dels drets humans". Però Francesc ha decidit dirigir-se a la crispació política creixent que viu Espanya.

"La pàtria és el més difícil que hem rebut. Hem de construir la pàtria amb tots. I això no és fàcil. No ens és permès refugiar-nos en el que va ser fa cinquanta o cent anys. Rebre de les arrels per poder donar fruits. Soc fill, però per això he de ser pare del futur. I per això he de viure un present que implica discerniment", ha dit el Papa. "És força feina, no és fàcil. Transmeti als membres del seu Parlament el que en pensa el Papa", ha demanat a Sánchez.

stats